V současné době se řeší další zhruba 550 metrů dlouhá trasa ve Velkých Žernosekách, která patří mezi nejrizikovější místa na celé stezce.

Rada Ústeckého kraje odsouhlasila realizaci výstavby této části od přívozu podél železnice k napojení na stávající cyklostezku směrem k Píšťanům.

Náklady ve výši zhruba 7,2 milionu korun se budou čerpat z Fondu rozvoje Ústeckého kraje. Kritický úsek je nyní veden po silnice II/261 a kvůli zúženému dopravnímu prostoru při průjezdu obcí patří k nejnebezpečnějším v Ústeckém kraji. Investor navrhuje vedení trasy od přívozu ve Velkých Žernosekách mezi Labem a železnicí.

Stezka se napojí na stávající značenou cyklostezku ve směru od Libochovan na náplavce u přívozu a po překonání dvou výtoků z drážních propustků bude pokračovat v nové trase po balvanitém násypu podél břehu Labe a dále přes okraj lužního lesa směrem k podjezdu pod tratí, kde se napojí na stávající cyklostezku.

„Vybudováním tohoto úseku bude zajištěn průjezd cyklistů obcí Velké Žernoseky odděleně od automobilové dopravy. Náklady na výstavbu budou upřesněny po provedení zadávacího řízení veřejné zakázky na stavební práce. Výběr dodavatele je přepokládán do konce letošního roku. Nový úsek cyklostezky by měl být dokončen v září příštího roku," uvedla Lucie Dosedělová, tisková mluvčí Ústeckého kraje.