Vypelichaná těla pokrytá zanícenými boláky, zakalené oči a ležící mrtvolky slepic, na kterých hodují jiné nosnice nebo vejce obsypané parazity.

Koncem června otřásly společností v ČT odvysílané záběry, které pořídili ochránci zvířat v českých klecových chovech slepic. V našem regionu fungují klecové chovy také, a to na dvou místech - v obcích Černčice a Lenešice na Lounsku.

Podle údajů odboru životního prostředí Krajského úřadu Ústeckého kraje žije v sedmi halách černčického provozu v klecích téměř čtvrt milionu nosnic. Lenešice mají kapacitu přes 200 tisíc slepic. Oba chovy vlastní společnost Vejce CZ, z jejíchž jiných provozů část zmíněné reportáže pochází.

Společnost se stejně jako další drůbežáři ocitla pod palbou kritiky. „Je to normální koncentrák. Ty chudinky stojí natěsnané celou dobu na drátu, nemají ani pevnou podlahu pod nohama. Nechápu, že to v 21. století dovolíme,“ myslí si Eliška Jíchová z Litvínova.

Ilustrační foto.
Místo dieselů elektrika. Na některé tratě v kraji vyrazí nové soupravy

Chomutovan Luboš Matějka je pevně rozhodnutý, že vajíčka z klecí už nikdy nekoupí. „Nehodlám takové utrpení podporovat, raději si pár korun připlatím nebo se porozhlédnu po někom, kdo prodává vejce v okolí ze dvora,“ říká Matějka.

Od producentů vajec z klecí se začaly odvracet i obchodní řetězce. Do roku 2025 od nich přestanou vejce odebírat Tesco, Lidl, Kaufland, Globus, skupina Ahold nebo třeba Penny market či Billa.

Klecové chovy na Lounsku se ale ke zrušení pravděpodobně nechystají. Na dotaz, zda společnost Vejce CZ uvažuje o jejich postupném rušení, vedení společnosti odpovědět nechtělo. „Nezlobte se, tohle bych nerad vůbec jakkoli komentoval,“ odmítl dotaz Deníku jednatel společnosti Michael Schubert.

Zdroj: Youtube

Klecové chovy - Představte si…  Zdroj: YouTube.com/OBRAZ - Obránci zvířat

Ochránci zvířat se kromě osvěty a vyvolávání diskuze snaží proti klecovým chovům bojovat i jinak. Třeba tím, že slepice z velkochovů vykupují a nabízejí je veřejnosti k další péči. „Hledáme jim domovy tam, kde uvidí slunce a trávu a kde v nich nebudou vidět jen stroje na vajíčka,“ říká koordinátor projektu Slepice v nouzi Petr Dobrý. Do Mostu, Loun i Chomutova zajíždí organizace se slepicemi vykoupenými z drůbežáren několikrát za rok.

Před dvěma lety si pětici z nich adoptovala i chovatelka Drahomíra Kopejtková z Chomutova. Chová je na zahradě ve výběhu s dalšími slepicemi. „Zapadly velmi dobře. Ze začátku se sice držely u sebe v houfu a měly dokonce tendenci spát na jiných slepicích, asi jak byly zvyklé na malý prostor, ale během pár týdnů se to spravilo. Nesou jako o život, přestože to už nejsou žádné slepičí mladice,“ usmívá se chovatelka.

Tiské stěny a jejich krása.
Tiské stěny lákají davy dovolenkářů a budí respekt

Pokud vás možnost adopce slepic z velkochovu zaujala, dostanete možnost 1. září. Slepice v nouzi zajede se slepičkami do Mostu a Loun. Adopční poplatek se pohybuje mezi 40 až 50 korunami.