Na náměstí v Krásné Lípě, kam kvůli potížím na dálnici dorazili o zhruba půl hodiny později, je čekaly desítky lidí. Nadšence neodradil ani déšť, aby si počkali na své hrdiny, kteří vjeli na Křinické náměstí krátce před půl třetí odpoledne za doprovodu místních hasičů.

Pro cestovatele tu připravili speciální pódium, kam najeli se svou věrnou oranžovou škodovkou – OKI. Nechyběla ani česká státní vlajka.

„Ahoooj," stihli zakřičet za potlesku přihlížejících oba cestovatelé, když vystoupili z auta. Více toho nestihli, do náruče se jim vrhli jejich nejbližší, které více než 24 měsíců neviděli. Není proto divu, že nechyběly ani slzy dojetí.

Pořadatelé si pro své hrdiny připravili hned několik překvapení. Například jim zazpívali speciální písničku, dali jim napít pivo z krásnolipského pivovaru Falkenštejn, které je na cestu kolem světa vyprovázelo – nesměl chybět ani chleba se solí.

„Domovina," řekl slastně Ladislav Bezděk, když se zakousl do prvního kousku chleba. Kromě toho dostali cestovatelé také dort v podobě vlajky Krásné Lípy a dort od diváků s českou vlajkou. A květiny. A další drobné dárky. Lidé se na ně tlačili ze všech stran, chtěli se jich dotknout, vyfotit se. Moderátor se z nich snažil dostat první dojmy.

„Je blbý říkat první slova s chlebem v puse. Je to 776 dní – a 776 dní jsme přemýšleli, co řekneme, až sem přijedeme. Jestli tu na nás bude vůbec někdo čekat. Jsme rádi, že jste přišli," poděkoval lidem na náměstí Ladislav Bezděk.

ZAVZPOMÍNEJTE, JAK DVOJICE PŘED VÍCE NEŽ DVĚMA LETY ODJÍŽDĚLA

Právě délka jejich cesty stojí za jedním oceněním.

„Toto je certifikát, který říká, že Katka s Láďou uskutečnili nejdelší cestu kolem světa osobním autem," předal jim přímo na pódiu zástupce agentury mající na starosti v České republice rekordy osvědčení o nejdelší cestě světa, která zahrnovala všechny obydlené kontinenty a pět desítek zemí.

Úspěch cestovatelů ocenila i krásnolipská radnice, která se na jejich přivítání podílela. Po dobu cesty je také finančně podpořila.

„Pro naše město je to skvělá reklama. Po celé zemi si získali tisíce fanoušků. A protože jsou Láďa s Katkou patrioty, vědí, že jsou z Krásné Lípy," pochvaloval si starosta Jan Kolář s tím, že se cestovatelé po světě fotili právě s krásnolipskou vlajkou.

Pro Ladislava Bezděka byla cesta kolem světa splněným snem.

„Já strašně rád řídím, tak jsem si už na vojně dělal legraci, že jednou vezmu auto a projedu s ním celý svět. A ono to k tomu dospělo. Naštěstí jsem si našel babu, která je stejně praštěná jako já," řekl Bezděk Deníku před dvěma lety před začátkem cesty.

Na tu se vydali s běžnou Škodou Octavia, kterou jen lehce upravili. Odmontovali některé prvky vybavení zajišťující komfort, to kvůli snížení váhy. Úpravou prošla také čerpadla nebo pérování, které se jinak běžné dává do lehce terénní verze oktávie Scout.

Na dlouhé cestě oslavili dvoje Vánoce. Hned ty první v Africe v Botswaně.

O VÁNOCÍCH CESTOVATELŮ ČTĚTE ZDE…

„Rozhodli jsme si dopřát rybu, a tak 24. prosince od rána byla sháňka po rybě. Rybáři nefungovali, a tak se to zkusilo přes syna majitele kempu. Nic neulovil. Ale naštěstí jeden z barmanů sehnal kamaráda rybáře a ten nám nalovil přímo z Okavanga," nechyběla ani první Vánoce na cestě na štědrovečerním stole ryba. Právě v Africe potkal cestovatele největší problém, rozbité čelní sklo, které se po delším shánění nakonec podařilo sehnat. Cesta mohla pokračovat.

Po návratu je čeká řada povinností a akcí, mimo jiné budou o své cestě vyprávět. V Krásné Lípě to bude v sobotu 12. listopadu večer.

CESTOVATELÉ TOČILI NA SVÉ CESTĚ TAKÉ VIDEA…

INFO BOX

Na cestu kolem světa vyrazili Ladislav Bezděk a Kateřina Dvořáková před dvěma lety v září. Z Krásné Lípy zamířili přes Rakousko a Maďarsko na Balkán. V Turecku poprvé vstoupili na asijskou půdu. Následoval přesun po moři do Egypta a přejezd Afriky od severu k jihu. Přes Súdán, Etiopii nebo Keňu až do Jihoafrické republiky. Po přeplavení Atlantiku následoval průjezd jižní Amerikou, Panamskou šíjí a Severní Amerikou. A opět plavba, tentokrát do Asie. Zatímco auto plulo lodí, cestovatelé pro překonávání dlouhých vzdáleností používali letadla. A volný čas využívali k poznání řady míst. Mnohdy je zdrželi celníci, jako v Thajsku před přesunem do Ruska. Z toho si cestou zajeli také do Mongolska. Cestou do domu se zastavili ještě například v Polsku, na Ukrajině nebo na Slovensku. Z toho již vedla cesta přímo do Krásné Lípy.