Zbrusu novou atrakcí se může pochlubit Podkrušnohorské technické muzeum, které se nachází v areálu bývalého hlubinného dolu Julius III v Kopistech a tudíž jeho zaměření na historii hornictví a těžby hnědého uhlí na Mostecku je tím pádem více než jasné.

Od víkendu má k dispozici nejnovější exponát, kterým je důlní mašinka – úzkokolejka. „Jedná se o lokomotivu s označením BMD 30, vozík za ní se honosně nazývá Pullman,“ představuje funkční exponát ředitel muzea Zbyněk Jakš s tím, že rozchod kolejnic je 530 milimetrů. Vláček podle něj původně jezdil dole v šachtě a vozil nejen mužstvo, ale i různý materiál.

Mašinka s vagóny byla standardním vybavením každé hlubinné šachty. Nyní se stala nedílnou součástí expozice hornictví na Mostecku.

Benedikt v Mostě.
Na Benediktu chystají oblíbený pochod pro rodiny s dětmi

V areálu jsou důlnímu vláčku vyčleněny dvě koleje. Jedna je přímá a zhruba v polovině je výhybka. Za tu když lokomotiva s jedním vagonkem zajede, může se následně jízdou přesunout na druhou kolej, která je do oblouku. Po dojezdu na konec se zase vrací do místa, odkud vyjela. „Určitě jízdou uděláme radost dětem, které k nám dorazí a budou si chtít odnést pěkný zážitek,“ uzavřel Jakš.

Úzkokolejka byla slavnostně uvedena do provozu u příležitosti oslav Dětského dne v muzeu, kdy zažila právě díky náporu dětských návštěvníků zatěžkávací zkoušku.

Herec Detlef Bothe, který ve filmu Anthropoid ztvárnil protektora Heydricha, s odznaky od mosteckého modeláře Jiřího Horáka.
Filmový Heydrich měl na uniformě odznaky vyrobené mosteckým modelářem