Dálkové vlaky nyní jezdí po jedné koleji, provoz regionálních spojů je nadále omezen, uvedly na svém webu německé dráhy Deutsche Bahn. České dráhy předpokládají zprovoznění osobních vlaků během středy.

150 METRŮ TRATI POD ZÁVALEM

Svah očividně podmáčený vydatnými dešti se sesunul kolem 20:00 na železniční trať nedaleko obce Schmilka, která leží asi dva kilometry severně od Hřenska. Nedaleko obce vede podél Labe trať spojující českou a saskou metropoli. Půda ji zasypala v délce zhruba 150 metrů.

Do závalu najel nákladní vlak, lokomotiva částečně vykolejila. Nehoda se obešla bez zranění. Během dopoledne se lokomotivu podařilo vyprostit a odtáhnout.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka byla jedna kolej zprůjezdněna okolo 14:30. „Zatím po ní jezdí jen vlaky dálkové dopravy, cestující ale musí počítat s drobným zpožděním," řekl Joklík.

REGIONÁLNÍ VLAKY S PŘESTUPEM

Regionální vlaky z Česka stále končí v německé obci Schöna, odkud musí lidé pokračovat autobusem. „Předpokládáme, že ráno už by měly jezdit standardně i regionální spoje, ale bude to stále v jednokolejovém provozu, je třeba se tedy připravit na menší zpoždění," dodal Joklík.

Se zavedením autobusů měly ČD i DB problémy. Juklík uvedl, že firma oslovila od večera asi 50 autobusových dopravců, žádný z nich ale neměl volnou kapacitu, nakonec se ale náhradní autobusové spojení podařilo zavést.

„Přesná příčina sesuvu není ještě známa," uvedl mluvčí Deutsche Bahn. Přes Sasko se stejně jako přes Česko v pondělí přehnaly bouřky doprovázené vydatnými dešti.