„Na přístaviště na Smetanově nábřeží je již hotová projektová dokumentace, chybí nám ale stavební povolení. Věřím, že v příštím roce by mohlo být toto přístaviště postavené," říká mluvčí ŘVC Jan Bukovský.

O výstavbě tohoto přístaviště pro několik málo lodí se mluví již několik let. Mělo by kromě jiného nabídnout připojení k vodě nebo elektřině.

Druhá, mnohem větší stavba, by měla vzniknout o několik stovek metrů výše proti proudu Labe. Na Starém Městě plánuje velkou marinu pro malá plavidla včetně přístavního bazénu.

Miroslav Červenka trpí rakovinou a pojišťovna mu nechce biologickou léčbu proplácet
Vlna pomoci: Lidé poslali těžce nemocnému Mirkovi z Děčína již 300 tisíc

„Tato stavba je prakticky provázaná se stavbou plavebního stupně v Děčíně. Bez něj nejspíše nevznikne," popisuje další záměry Bukovský.

Ředitelství vodních cest už vybudovalo v uplynulých letech na Labi několik přístavišť. Stání v Ústí nad Labem či Dolních Zálezlech slouží pro osobní lodě do 110 metrů, další jsou v Lovosicích či Libotenicích. Na jezeře v Píšťanech na Litoměřicku je marina s hotelem, restaurací a kempem.

Na Labi mezi hranicemi, Ústím a Litoměřicemi se míjejí velké lodě hotelového typu s výletními plavidly, jachtami, skútry, ale i pramicemi, rafty a kajaky. Občas se mezi těmito dopravními prostředky objeví plavec. Pohyb na vodě kontroluje poříční policie. Bloková pokuta za nedodržení předpisů na místě je do 5000 korun, ve správním řízení může dosáhnout statisíců.

Cyklokemp Loděnice v ústecké čtvrti Brná každý rok rozšiřuje nabídku služeb stejně jako Kemp Děčín, který zahájil provoz minulý víkend.

Soutěsky ve Hřensku.
Lodičky ve Hřensku vyjedou naplno již na Velký pátek

V Děčíně si lze půjčit i raft a projet Labským kaňonem do Schmilky nebo Bad Schandau. Vyhlášeným cílem rekreantů jsou už řadu let soutěsky v Hřensku. Také Hřensko mění nabídku občerstvení nebo ubytování pro turisty.

Výraznou proměnou prošlo centrum vodních sportů v Račicích na Litoměřicku, kde se letos pojedou šampionáty kanoistů a veslařů. Fanoušci budou mít novou tribunu, sportovci třeba jídelnu.

Vodáci sice na největší české řece trénují, na několikadenní splouvání je ale až příliš široká.

„V Ústeckém kraji se občas sjíždí Ploučnice nebo Bílina a kratší úsek Ohře. A samozřejmě se sem tam objeví parta nadšenců i jinde," řekl Jindřich Chramostil z klubu vodáků v Lovosicích. Zájem o tento původně branný sport podle něj mezi mládeží je.
„Máme 130 členů, takže si nestěžujeme," dodal Chramostil.

EXEKUCE může skončit zabavením majetku. Ilustrační foto.
Téměř sedmnáct tisíc lidí z Děčínska čelí exekuci