VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Víte, jak se správně podává víno?

Když někomu nabídneme skleničku vína, neznamená to pouze jeho prosté „odšpuntování" a nalití do čehokoliv. Jde o mnohem složitější rituál. Abyste si víno patřičně vychutnali, je třeba dodržet několik zásad.

25.10.2013
SDÍLEJ:

Tvar sklenice umocňuje charakter vína. Ilustrační foto.Foto: konektor

Základem úspěchu je bezesporu správně vychlazené víno. Každé víno však vyžaduje teplotu jinou. Teprve pak může dokonale vyniknout jeho vůně a chuť. Nejjednodušším způsobem jak zjistit správnou míru vychlazení je podívat se přímo na etiketu vína, kde je tento údaj ve většině případů uveden.

Pravidlem je, že bílé víno nesmí být zchlazené přes doporučenou míru, jinak se z něj přestane uvolňovat vůně a ztrácí svoji chuť víno začne chutnat pouze jako chladný nápoj. Pokud je bílé víno naopak moc teplé, vyniká v něm chuť alkoholu, je silné a někdy dokonce až pálí. U červeného vína platí podobná zásada.

Otevření a nalévání vína je skoro věda

Z láhve sejmeme nejprve krycí obal hrdla. Doprostřed korkové zátky umístíme vývrtku, zašroubujeme ji tak, aby nebyla provrtána skrz, a pomalu zátku vytáhneme. Po otevření vína přičichneme ke korku, zdali má víno zdravou vůni, hrdlo ubrouskem očistíme a trochu nalijeme do své skleničky. Víno jako první ochutnáme, abychom zjistili, zda není zkažené.

Teplota jednotlivých druhů vín:bílé víno podáváme při teplotě 10 - 12 °C
mladé bílé víno při teplotě
7 - 10 °C
růžové víno při teplotě
10 - 12 °C
lehčí červená vína při teplotě
11 - 15 °C
těžší červená vína při teplotě
15 - 18 °C
šumivá vína při teplotě
5 - 7 °C
perlivá vína při teplotě
8 - 10 °C

Otevřenou láhev obalíme plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky, a víno rozléváme ostatním u stolu vždy z pravé strany a pravou rukou. Při nalévání můžeme ukápnutí vína zamezit také tak, že v závěru hrdlo lahve nadzvedneme a pootočíme.

Pořadí nalévání závisí na významu osob a jejich stáří. Vždy pak upřednostňujeme ženy. Nakonec doplníme i sklenici svoji. Víno naléváme do dvou třetin, maximálně 1cm od nejširší části sklenice. Při plnění sklenice by nemělo dojít k dotyku skleničky a hrdla lahve.

Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chlazených nádobách s ledem a vodou. Pokud je třeba, můžeme takto zchladit i víno červené. Oblíbené je v poslední době podávání vína z tzv. karaf, nádoby, do které víno podél jejích stěn přelijeme, zatímco ji držíme šikmo nakloněnou. Dekantaci, jak se proces přelévání nazývá, děláme především k oddělením usazenin, které se nacházejí na dně zejména starších, nefiltrovaných červených vín. Používá se také pro zjemnění jakéhokoli vína, které se provzdušní a následně otevře a zharmonizuje.

Mladé víno se doporučuje dekantovat půl hodiny až dvě před jeho podáváním a robusní vína dokonce čtyři až dvanáct hodin.

Typ sklenice

Tvar sklenice umocňuje charakter vína. Pro víno jsou ideální sklenice tenkostěnné, hladké a také bezbarvé, aby nezkreslovaly jeho barvu. Nožička by měla být dlouhá alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela. Sklenice by se měla také na okraji mírně zužovat, aby zachytila vzácné aroma. Sklenice musí být také vždy čisté a suché.

Poslední dobou můžeme sledovat trend používání sklenic s dlouhými stopkami, tvarem kulovitého tulipánu a větším objemem, u bílých vín nad 300 ml a u červených nad 450 ml.

Skladování vína

Pro skladování vína jsou ideální domácí vinotéky, které mu zajistí konstantní teplotu, vlhkost, přítmí a správnou polohu. Lednice toto nabídnout nemohou, stejně jako běžné sklepy, které v dnešní době navíc mnoho domácností k dispozici ani nemá.

Na své hosty uděláte stoprocentně dojem originálními vinotékami, které představují ideální interiérový doplněk do všech kuchyní, bytů, domů nebo chat.

Volně stojící modely bývají převážně v elegantním černém provedení s průsvitnými dvířky, vnitřním osvětlením a LED displejem s ovládáním. Vybrat si můžete od vinotéky, která pojme 12 lahví, až k vinotéce, do které se vejde 32 lahví.

Podáváme sektPo sejmutí krycí folie hrdla musíme odstranit ještě agrafu (košíček). Tu uchopíme za kolečko a sedmkrát otočíme. Po celou dobu jistíme korek druhou rukou a stlačujeme jej směrem dolů, abychom zabránili případnému nečekanému vystřelení.

Po sejmutí košíčku uchopíme korek a pomalu otáčíme lahví, ne korkem. Láhev přitom držíme v úhlu 45 stupňů, odvrácenou od přítomných hostů, abychom předešli nehodě.

Šumivé víno naléváme do sklenice pod úhlem 45 stupňů po jejím skle, aby nevypěnilo. Podáváme je standardně v tzv. píšťalách, které díky svému podlouhlému tvaru umožňují, aby správně perlilo.

Autor: Ludmila Veselá

25.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

FOTO: Brná - Štětí
14

FOTO: Brná doma poprvé prohrála

Vlaky do hor na trati Most - Moldava využívá spousta turistů i sportovců.

Motoráky na Moldavu letos nevyjedou. Oprava vázne

Věčně mladý Jiří Suchý: Uvědomil jsem si, že se už blíží střední věk

Ústecký kraj /ROZHOVOR/ – Ačkoliv Jiřímu Suchému, všeumělci, ověnčenému řadou prestižních ocenění, bylo nedávno 86 let, je stále velmi aktivní.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Neštěmice mají dva body, trenér ale spokojen není

Neštěmice, Litoměřice – Fotbalisté Neštěmic zabrali a konečně slaví v krajském přeboru bodový zisk. V duelu na půdě Litoměřicka zvítězili 5:4 na penalty, jenže ještě v 80. minutě vedli 4:2.

FOTO: Krásné počasi vytáhlo k Erbence na drakiádu stovky lidí

Ústí nad Labem - Stovky lidí začaly v neděli ještě před čtrnáctou hodinou, kdy bylo oficiální zahájení, plnit louku kolem Erbenovy vyhlídky. Konala se zde po několika letech znovuobnovená drakiáda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení