Výstava přináší jedinečná umělecká díla z majetku Centra pronásledovaného umění (Zentrum der verfolgten Künste) v německém Solingenu výtvarná a literární díla strhující výpovědi a zneklidňující krásy, umění pramenící z katastrofy 20. století.

Moderní umění od jinak smýšlejících

Jinak smýšlející i tak lze nazvat autorky a autory zastoupené v této výstavě. Za svůj vyjadřovací prostředek si zvolili moderní umění. Jejich životní osudy ukazují následky této volby. Obě diktatury 20. století se cítily oprávněné a povolané posuzovat kvalitu umění, jako zvrhlé je pálily na ulicích, zakazovaly a pronásledovaly, nevystavovaly, nečetly a nediskutovaly o něm. Jestliže mluvíme a šprechtíme o progresivním uměleckém směru, využíváme jednu z bytostně humanistických možností jazyka, který se tak stává nástrojem lidskosti.

Boj proti bezpráví

Výstava „Svoboda a láska" představuje středoevropské umělce první poloviny minulého století, kteří se postavili proti bezpráví, diktatuře a intoleranci. Jejich díla okouzlují v dobrém i špatném slova smyslu ztělesňují sny i noční můry 20. století. Na jedné straně ukazují sny, humanistický boj o svobodu a lásku, a na straně druhé noční můry, hrozby terorismu, diktatury, války a násilí. Nacistický a později komunistický teror vedl k zákazům práce a k věznění, doháněl umělce, především rasově pronásledované a politicky jinak smýšlející, k emigraci či do náruče smrti.

Else Lasker-Schüler výstavu propojuje

„Centrum pronásledovaného umění v Solingenu" zahájilo činnost v roce 2008 výstavou „Nebe a peklo v letech 1918 až 1989" (Himmel und Hölle zwischen 1918 und 1989). Muzeum i výstava sklidily velmi kladný ohlas a tisk je zařadil mezi nejdůležitější muzejní instituce v Německu. Jedinečná je tato instituce i v evropském měřítku. Spojuje literaturu s výtvarným uměním a zabývá se oběma totalitními režimy minulého století.

Exponáty uměleckých sbírek Solingenského muzea poskytla Občanská nadace pro zavrhované umění se sbírkou Gerharda Schneidera, literární a výtvarná sbírka Společnosti Else Lasker-Schüler a sbírka Jürgena Serka. Část tvoří soukromé zápůjčky a zápůjčky z Muzea Otty Pankoka v Hünxe.

Else Lasker-Schüler (1869-1945) básnířku, kreslířku a herečku můžeme označit za ducha, který celou výstavu propojuje. Tato ustavičně experimentující, ustavičně zamilovaná rodačka z Wuppertalu byla královnou berlínské avantgardy, v roce 1933 emigrovala do Švýcarska a zemřela v jeruzalémském exilu. Znala Prahu, dopisovala si s pražskými autory.

Naleznete ji například na výstavě a v atriu magistrátu města Ústí nad Labem.

Výstava „Svoboda a láska" rozsáhle představuje pražskou německy psanou literaturu od počátku minulého století dodnes, od Rilka po Rudiše. Doprovodné pořady budou za účasti mladé generace důkladně zkoumat současnou a budoucí roli němčiny v této oblasti.

Výstava bude slavnostně otevřena v prostorách Collegia Bohemica v budově Musea v Ústí nad Labem 5. června v 17.00 hodin a potrvá od 16. června do 2. září 2012.

Muzeum Montanelli

MuMo, Nerudova 13
118 01 Praha 1

Jana Kleinova
tel: +420 257 531 220, mobil: +420 724 992 545
e-mail: jana.kleinova@muzeummontanelli.com
www.muzeummontanelli.com

Collegium Bohemicum o. p. s.

Masarykova 3/1000
400 01 Ústí nad Labem
tel.: 00420 413 034 583
fax: 00420 413 034 589
e-mail: info@collegiumbohemicum.cz
Více na: www.collegiumbohemicum.cz

www.šprechtíme.cz