Takzvanou střečkovitost, kdy larvy much napadají kůži, žaludek nebo nosohltan svých hostitelů, testy prokázaly také u srnčí zvěře v revíru mysliveckého sdružení Tetřívek Milešov.

ZVEŘ V ZIMĚ STRÁDÁ

Proto dva z jeho členů František Hamerle, který je zároveň i předsedou litoměřického okresního spolku myslivců a Martin Štefan vyrazili v sobotu ráno do svého revíru v lesích u Milešova.

Do několika zastřešených krmelců rozvezli speciální granule s antiparazitárními účinky. A jako každý druhý den s sebou pro strádající zvířata vzali také seno, sůl a kukuřici.

„Účinnost léků bude vysoká, neboť při současných zimních podmínkách je zvěř vyhladovělá, krmelce hojně navštěvuje a granule tam dlouho nezůstanou," poznamenal Hamerle a dodal, že krmivo s léky se kvůli zvýšení účinku podává zvěři ve stejném termínu po celém Ústeckém kraji.

Jen na Litoměřicku se náklady na ozdravnou akci vyšplhaly na 150 tisíc korun. Desetikilový pytel s granulemi přitom stojí okolo 430 korun.

NA LÉK PŘISPĚLA I MĚSTA

Města Roudnice, Litoměřice a Lovosice na nákup jednoho balení přispěla dohromady 220 korun, dalších 150 korun dali ze své kapsy myslivci a 60 korun jim doplatil okresní spolek. Léky, které zvěř v granulích pozře, budou působit několik dní.

„Maso ze zvěřiny bude osmadvacet dní nepoživatelné. Proto myslivci provádějí přeléčení až po skončení lovecké sezony většiny zvěře, tedy po 31. prosinci," uvedl Hamerle a upozornil na množící se případy pytláctví.

Při poslední víkendové obchůzce našli myslivci z milešovského rajonu čerstvé krvavé stopy na zasněžené louce a poznali, že jim v revíru „řádí škodná."

„Tohle by žádný myslivec neudělal. Vše ukazuje na pytláky. Prověříme zvukové a fotografické pasti a snad na něj přijdeme," dodává Hamerle s tím, že několik pytláků už se jim podařilo vypátrat.