Podle obhájce Tomáše Gřivny plní 65letý podnikatel s nemovitostmi všechny podmínky uložené orgány v trestním řízení. A nejsou náznaky, že by se chtěl vyhýbat spravedlnosti. „Je občanem Spolkové republiky Německo, zákaz vycestovat má i dopad do jeho osobních svobod,“ řekl Gřivna. Senát ale nepřesvědčil. „I nadále jsou dány důvody útěkové vazby,“ shrnul předseda Jiří Blažek s tím, že Nováka ohrožuje citelný trest až 16 let vězení, kterému by mohl mít pádný důvod se vyhnout.  

Senát přihlédl i k jeho podezřelému chování v roce 2016, kdy měl v Česku převzít usnesení o zahájení trestního řízení: tehdy rychle pendloval mezi několika státy včetně USA a Nového Zélandu. Novák středeční rozhodnutí nekomentoval. Jeho obhájce si vzal lhůtu na podání stížnosti.

Ivana Totter, dříve Řápková, na archivním snímku
Exprimátorka Chomutova Ivana Totter podniká s kmotry z kauzy ROP Severozápad

Alexandr Novák měl podle žalobce s dalšími 26 obviněnými včetně exhejtmanů Jany Vaňhové a Jiřího Šulce v letech 2008 až 2011 zmanipulovat evropské dotace za miliardy.

Monstrproces by mohl podle odhadu soudce Blažka začít v září, z kapacitních důvodů ve velké jednací síni Okresního soudu v Litoměřicích. Novák už ve středu prohlásil, že se necítí vinen. „Nezúčastnil jsem se ovlivňování evropských projektů. Nebyl jsem hlava organizované skupiny, z ROPu jsem nikdy neměl žádný zisk,“ řekl.