„Nahrává to různým lidem, kteří stromy poškozují nebo kradou," uvedl dendrolog Marek Hanuš. Příkladem je podle něj právě probíhající proces u ústeckého okresního soudu.

NA PILE BY DOSTAL VÍC

„Pachatel v lese u Mašovic nedaleko Povrlů pokácel a odcizil jednu břízu a pět dubů. Z lesa vytáhl celé kmeny, kdyby je prodal třeba na pile, zisk by byl poměrně výrazný. Já jsem však musel s použitím všech podkladů stanovit škodu na 7500 korun, což sice je trestný čin, ale pachatele asi trest od podobného jednání neodradí," vysvětlil Marek Hanuš.

Jak dodal, přihlížet by se mimo jiné mělo k ceně, kterou by pokácené stromy měly v době mýtné zralosti a dalším okolnostem.

„Jinak se s podobnými krádežemi budeme potýkat stále dál. Jako soudní znalec řeším takové případy dvakrát až třikrát ročně," poznamenal Marek Hanuš.

POKÁCEL PŘES 200 STROMŮ

K čerstvým krádežím patří vykácení více než dvou set stromů u Knínic. „Pachatel tam brutálně vykácel stromy na okraji lesa, asi skončily jako palivo. Než se na to přišlo, dělal to několik měsíců. Žádná náhrada škody už nám ty stromy nevrátí," připomněl Marek Hanuš.

Případ řešili chlumečtí policisté. Zjistili, že šestadvacetiletý muž kácel stromy zhruba tři měsíce. Byly to převážně břízy, javory, duby, buky a osiky. Dřevo odvážel nákladním autem a rozprodal ho. Způsobil škodu 127 000 korun.

„Policejní komisař sdělil muži obvinění z trestného činu krádeže. Za uvedené jednání mu hrozí trest odnětí svobody až do výše pěti let nebo peněžitý trest," informovala policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.