Ľuboš Kolesár, občan Slovenské republiky, byl odsouzen k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání 3,5 roku. Také mu soud ukládá trest vyhoštění z území České republiky v trvání 5 roků. Rumunovi Petru Iozefic soud uložil úhrnný trestu 3 roků vězení a též vyhoštění z území České republiky na 5 let. Dopustili se společně pokusu těžkého ublížení na zdraví a pokusu poškození cizí věci.

Děčínským okresním soudem byli odsouzeni za to, že 4. dubna kolem 4,45 hodin v Děčíně V na benzínové čerpací stanici Shell, kam dojeli taxíkem a koupili pětilitrový plastový kanystr, do kterého načerpali 5,3 litru benzínu.

Potom šli do Děčína IV do ulice Prokopa Holého, kde nasedli do taxíku Škoda Superb a chtěli odvézt k samoobsluze Tesco v Děčíně. V průběhu jízdy Kolesár, sedící na zadním sedadle za spolujezdcem, vyléval benzín z kanystru na podlahu zadní části vozidla. Po příjezdu před Tesco oba vystoupili.

Zažehl zapalovač

Kolesár potom hořící zapalovač hodil do místa politého benzínem a oba utekli. Řidič zahlédl, že mu do auta Kolesár vhazuje hořící zapalovač a cítil zápach benzínu. Proto rychle z místa ujel, ale zapalovač přesto dopadl do zadní části vozu. Do benzínu. Taxikář měl štěstí, k zahoření nedošlo.

Pokud by se benzín vznítil, nastala by naprostá destrukce vnitřního prostoru automobilu s rozšířením požáru na celý automobil. Při výbuchu, který by proběhl v prvém okamžiku po iniciaci benzínu, by byl zasažen řidič taxíku .

Utrpěl by minimálně popáleniny na většině povrchu těla a byl by bezprostředně ohrožen jeho život. Poškozením auta by došlo ke škodě nejméně 182 000 Kč.

Vinni jsou oba

Odsouzeni byli oba dva, protože podle svědkyně z obsluhy benzínové pumpy se zakoupení benzínu účastnili oba. Z její výpovědi vyplynulo, že přijeli na benzínovou čerpací stanici taxíkem, který potom odjel.

Taxikář ujel bez zaplacení, protože měl z mladíků strach. Domlouvali se totiž v taxíku, že za trest zapálí auto nějakého taxikáře. Proto muž varoval ostatní kolegy před podivnou dvojicí.

Koupili benzín

Podle svědkyně se na benzínové pumpě oba chovali podivně. Jeden z nich chtěl po obsluze zapůjčit kanystr na benzín či jinou nádobu. To žena odmítla s tím, že si musí nádobu na benzín zakoupit.

Druhý vyšší muž proto šel do zadní části prodejny, kde vzal dva plastové kanystry s destilovanou vodou s tím, že ji vylije a natankují benzín.

Obsluha to odmítla s tím, že si musí zakoupit kanystr na benzín.

Nakonec se domlouvali a koupili žlutý plastový kanystr o obsahu 5 litrů s červeným uzávěrem, jehož součástí byla i nálevka červené barvy. Nálevku po natankování benzínu odtrhli a nechali ležet u tankovacího stojanu. Natankovali zhruba 5 litrů benzínu, k tomu si zakoupili ještě cigarety Marlboro.

Primitivní msta

Co je vedlo k tak bláznivému a mimořádně nebezpečnému nápadu? Měl to být projev primitivní msty „nějakému" taxikáři.

Když jeli taxíkem pro benzín, podle taxikáře cestou hovořili o tom, že je okradl nějaký taxikář jezdící vozidlem značky Mercedes.

S Kolesárem probíhají další dvě soudní jednání v Praze a v Mostu kvůli dalším trestným činům.