Nepříjemné probuzení zažila v neděli ráno Dana Kostiščová ze Severní Terasy. Přes noc jí někdo ukradl na služebním autě značky Škoda Octavia všechna čtyři kola, disky včetně pneumatik. Pravděpodobně to má na svědomí gang zlodějů, kteří řádí po Ústí už několik týdnů. Vybírají si dražší automobily a loví v potemnělých lokalitách.

Čtěte také: Zloděj vypil chalupářovi rum, prozradilo ho záchodové prkénko

„Přijela jsem večer kolem 19. hodiny domů do ulice Svojsíkova. Nikde už nebylo místo, stejně jako každý den navečer. V sídlišti je to šílené. Jediná šance byla dole pod domem mezi křovím u zastávky autobusů," vypráví Dana Kostiščová s tím, že si uvědomuje, že lokalita parkoviště nad nemocnicí není příliš bezpečná.

ŠKODY ZA DESETITISÍCE

„Lidé mi říkají, že se tam děje spousta špatných věcí, jako krádeže a vandalismus. Jenže ten, komu se to nestalo, nebo to neviděl, bohužel věří, že zrovna jemu se nic nestane. Ráno mě ovšem probudil telefon od policie, že mám auto bez kol. Nahlásil to nějaký kolemjdoucí i s SPZ," popisuje Kostiščová.

Víkendovým případem se již zabývají policisté. „Po pachateli pátráme. Při krádeži v ulici Mezní poškodil i lak vozidla. Celková škoda se pohybuje kolem 28 tisíci korun," sdělila ústecká policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Za krádež a poškozování cizí věci mu hrozí až dva roky vězení.

Jde tak už o třetí případ za poslední měsíc v Ústí. První se stal před třemi týdny, kdy ze Škody Octavia rovněž zmizela přes noc čtyři kola. „Také tady policisté po pachateli intenzivně pátrají," uvedla Hyšplerová.

Mohlo by vás zajímat: Padělky dálničních známek z D8 téměř zmizely. Loni byl jen jeden

Druhý případ se zase odehrál před čtrnácti dny, a to opět na Severní Terase. Dva zloději z Teplicka (starší 53 let, mladší 39 let) si pod rouškou noci vybrali zaparkované auto. „V ulici Višňová z auta Volkswagen Passat demontovali dvě kola včetně pneumatik. Následně se do vozidla vloupali a ze zadní části odcizili rezervní kolo. Způsobená škoda se pohybuje kolem 51 tisíc korun. Policejní hlídka ovšem oba zadržela přímo při činu," vysvětlila Hyšplerová s tím, že pro policisty jsou oba pobertové známými firmami.

„Jeden z nich již byl v minulosti pro majetkovou trestnou činnost odsouzen. Teď jsou oba stíháni na svobodě a hrozí jim vyšší sazba, až tři roky za mřížemi," podotkla Hyšplerová.

ODLEHLÁ PARKOVIŠTĚ

Zhoršenou bezpečnostní situací se již zabývá starostka Severní Terasy Renata Zrníková. Parkoviště nad nemocnicí je ve správě majetku odboru dopravy a majetku magistrátu města.

„V porovnání s ostatními veřejnými parkovišti není v přímé blízkosti panelových domů, proto by bylo vhodné umístit na toto parkoviště kamery, případně další osvětlení. Tak jako máme například osvětlené naše parkoviště v ulici Stavbařů a na které plánujeme umístit kamerový systém," informovala starostka Zrníková.

Jak doplnila, pro větší bezpečnost na parkovišti nad nemocnicí obvod pravidelně provádí ořezy keřů. „Městskou policii na Severní Terase jsem také požádala o zvýšené kontroly tohoto i dalších veřejných parkovišť ve večerních hodinách," dodala Zrníková.

Dana Kostiščová doufá, že se jí podobný zážitek už vyhne. „Na parkoviště vidím z okna, ale stejně by se křoví mělo nechat prořezat mnohem více, na auta skoro není moc vidět. A až začne jaro a všechno bude kvést,tak se situace ještě zhorší," dodala Kostiščová.

Přečtěte si také: První vážné zranění na novém úseku D8. Zasahoval i vrtulník záchranářů

Bazén na Klíši je zavřený. Porouchalo se hlavní čerpadlo