Obžaloba viní z ovlivnění projektů za 1,4 miliardy korun osm lidí, 922 milionů úřad skutečně proplatil. Bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Vráblík i architekt Omar Koleilat před soudem obvinění popřeli.

Vráblík je podle obžaloby jedním z těch, kteří namísto transparentního losování dosazoval hodnotitele projektů. Mimo jiné mělo jít o tři projekty města Děčín za víc než 200 milionů korun. Vráblík odeslal email se seznamem hodnotitelů další obžalované, Kláře Odvárkové. Před soudem řekl, že šlo jen o výpomoc kolegyni.

„Byl to neformální email. Byla na úřadě nová a jako bývalý ředitel jsem jí doporučil některé hodnotitele," uvedl Vráblík s tím, že nešlo o nátlak, ale jen seznam jmen. Hodnotitelé druhé fáze podle něj byli odborníci. Upozornil na to, že tři děčínské projekty spadaly pod svou vlastní výzvu Integrovaného plánu rozvoje města a nemusely s jinými projekty soutěžit. „Bylo by tedy nelogické jakkoli v těchto případech manipulovat," doplnil Vráblík, který úřad ROP Severozápad vedl od roku 2006.

Nic jsem nepodepsal

Vinu odmítá i Omar Koleilat. Ten podle obžaloby zastupoval firmu ICKM Podbaba v projektu na rekonstrukci hotelu Cascade v Mostě. Podle projektu měla být dotace určena na deváté patro budovy. Úředníci ROP Severozápad ale při kontrole zjistili, že patro bylo částečně upravené už dřív a chtěli projekt zcela vyřadit. Vyřazení projektu měl podle žalobce řešit Koleilat s dalším bývalým ředitelem, Petrem Kušnierzem.

Obžalovaní
- Ing. Pavel Kouda (1959), z Mostu, hrozí mu 5 až 12 let ve vězení
- Ing. Bc. Petr Kušnierz (1966), z Mostu, t. č. ve výkonu trestu ve věznici Bělušice, hrozí mu 5 až 12 let
- Doc. Ing. Petr Vráblík (1975), PhD., z Mostu, hrozí mu 2 až 8 let
- Mgr. Pavel Karel Markvart (1970), z Chomutova, hrozí mu 1 až 5 let
- Ing. Irena Kotlanová (1965), z Mostu, spolupracující obžalovaná, může asi očekávat poměrně nízký trest
- Ing. Klára Odvárková (1983), z Děčína, hrozí jí  2 až 8 let
- Mgr. Jan Martinovský (1981), z Teplic, hrozí mu 5 až 10 let
- Ing.arch. Omar Koleilat (1975), z Libanonu, bytem v Praze 2, hrozí mu 5 až 10 let

Cestou, jak dotaci získat, měla být změna projektu na sedmé patro budovy a antidatování žádosti. Společnost nakonec od projektu odstoupila a dotaci nezískala. „Nic jsem nepodepisoval, nebyl jsem ani jednatelem firmy. Dotace nebyla čerpána, a nevznikla tedy ani žádná škoda," řekl před soudem Koleilat s tím, že rekonstrukci hotelu osobně neřešil.

Že s Kušnierzem o změně patra mluvil, potvrdily odposlechy, které před soudem zazněly. „Domnívám se, že jsme řešili jen administrativní věci," doplnil Omar Koleilat k odposlechům. Zároveň opakovaně upozornil na údajné nedostatky v obžalobě. Podle něj stojí na smyšlených konstrukcích.

Osm lidí

Obžalobě čelí celkem osm lidí. Klíčovým svědkem obžaloby je bývalá úřednice Irena Kotlanová, která má status spolupracující obžalované. Kotlanová by měla v dalších dnech pokračovat ve své výpovědi. Už před měsícem se přiznala ke všemu, co jí obžaloba kladla za vinu. Před soudem řekla, že v úřadu ROP Severozápad se běžně manipulovalo s projekty a dosazovali se externí hodnotitelé místo toho, aby se losovalo. Podle ní existovaly i zájmové projekty. Některé byly na seznamech opatřené tečkami.

„Co si kdo natečkoval a nadiktoval, to muselo projít," doplnila. Kromě Kotlanové všichni vinu odmítají.

Hlavní líčení je naplánované do konce tohoto týdne. Soud se k němu pak vrátí v listopadu. Předsedkyně senátu Kamila Elsnicová  řekla, že by na řadu měly přijít výpovědi svědků.