Lze hovořit spíše o zázraku, že zatím takové případy v posledních letech nenastaly.

Soused zavolal 158

Policisté v Ústí n. L. Neštěmicích prošetřují případ, kdy si třiačtyřicetiletá žena po demontování plynových hodin pracovníky energetické společnosti, protože neplatila za odebraný plyn, napojila plyn sama načerno.

Oficiálně řečeno provedla žena neodborný zásah do plynového přívodu v instalační šachtě.

„Je to neuvěřitelné, ale napojila se na plynové potrubí s pomocí gumové duše pneumatiky," uvedla Veronika Hyšplerová z ústeckého krajského policejního ředitelství.

Žena potom v poklidu odebírala plyn zadarmo a byla spokojená. Riziko, které ovšem hrozilo, bylo obrovské.

„Díky všímavosti občana, který cítil v domě plyn a zavolal na linku 158, se na celou věc přišlo včas. Zápach signalizoval, že únik plynu by mohl zapříčinit v bytě i výbuch," dodala Hyšplerová.

Předlické případy

V ústeckých Předlicích obdobných případů policie eviduje více. Podle Hyšplerové např. v dubnu policisté z trmického obvodního oddělení ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže čtyřiatřicetileté ženě a jejímu sedmatřicetiletému muži.

Dvojice žijící v Předlicích v průběhu devíti měsíců načerno odebírala plyn i přesto, že jim byl demontován plynoměr kvůli dluhu.

„Na uzavřený přívod plynu nainstalovali vodovodní hadici a plyn do svého bytu odebírali dál. Distributorovi plynu vznikla škoda kolem 44 tisíc korun," dodala Hyšplerová.

V Ústeckém kraji za rok 2013 je evidováno 25 případů. Za první čtyři měsíce letošního roku policie eviduje 12 případů.

Stejné problémy jako v Ústeckém kraji mají i v Libereckém kraji. V roce 2013 policie zaznamenala na samotném Liberecku 9 případů a v rámci Libereckého kraje 10 případů neoprávněného odběru zemního plynu.

Letos na Liberecku policie evidovala 3 případy, v rámci celého kraje 3 nelegální odběry plynu řešené jako trestné činy a kromě toho 2 přestupky, tedy nelegální odběry se škodou pod 5000 Kč, uvedla Vladimíra Šrýtrová z liberecké policie.

Pohled hasičů

Podle Lukáše Marvana, mluvčího Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, provizorní na černo zprovozněné přípojky plynu jsou doslova časovanou bombou.

„Jakýkoli neodborný zásah do instalace plynu je nepřípustný. Lidé se tím vystavují obrovskému nebezpečí. Hrozba výbuchu a následného požáru je velmi reálná. Lidé tím ohrožují životy své i životy sousedů, o škodách na majetku nemluvě," zdůraznil Marvan.

Desítky případů

Pavel Zajíc jako regionální mluvčí společnosti RWE uvedl, že při koncentraci plynu v rozmezí 4 15 % ve směsi se vzduchem může dojít k výbuchu. Proto RWE důrazně varuje před neoprávněnou manipulací se zařízeními, kterými prochází zemní plyn.

„V Ústeckém kraji ročně evidujeme stovky případů tzv. černých odběrů. V drtivé většině jde o neoprávněné manipulace s plynoměry pro zkreslení konečné spotřeby. Případů, kdy se někdo snaží o nelegální propojení bez plynoměru, odhalíme ročně v Ústeckém kraji desítky. V rámci ČR je počet černých odběrů plynu nejvyšší na Ústecku a Teplicku," zdůraznil Zajíc.