Nejmladšímu bylo v té době 13 let. Jemu i dalším poškozeným má Pfeifer také vyplatit dohromady víc než milion korun. Při vynesení rozsudku se díval z okna soudní síně.

Odsouzený i státní zástupce si ponechali lhůtu pro odvolání. Do samostatného projednání bylo vyloučeno šest případů, neboť šest svědků se k soudu nedostavilo.

BEZCITNÉ ZNEUŽITÍ

„Odsouzený se dopustil mimořádně zavrženíhodného chování. Nevaroval muže, že je nositelem viru HIV, když s nimi měl nechráněný pohlavní styk," uvedl předseda trestního senátu Ondřej Peřich.

Odsouzenému přitížilo, že měl pohlavní styk také s nezletilými. Zvláště bezcitné bylo zneužití 13letého chlapce. „Zneužil chlapcovy zvýšené bezbrannosti," zdůraznil Peřich.

Zdeněk Pfeifer u ústeckého krajského soudu.
Byla to nepříjemná životní zkušenost, říká mladík o styku s nakaženým HIV

„Předložené důkazy se navzájem podporují. Je zřejmé, že muž činil vše, aby uspokojil svůj požitek bez ohledu na následky," charakterizoval Peřich Pfeiferovo jednání.

Soudce zdůraznil, že Pfeifer o své nemoci věděl. Lékař ho informoval v září 2013. Věděl také, že při pohlavním styku musí používat kondom.

LHAL DO POSLEDNÍ CHVÍLE

Pfeifer sice u soudu tvrdil, že při sexu užíval kondomy a všechny své partnery informoval, že je HIV pozitivní, svědci to ale popřeli. O nemoci se dozvěděli až od policie. Užívání kondomů bylo výjimečné. Většinu pohlavních styků provedl bez ochrany.

Soudce Peřich zdůraznil, že neobstojí námitka, že by svědci vypovídali pod nátlakem mediální kampaně vůči Pfeiferovi.

„Soud hodnotil přímá svědectví pronesená v soudní síni před obžalovaným. Svědci setrvali na svých výpovědích z přípravného řízení. U některých se jednalo o desítky až stovky styků s obžalovaným. Žádný z nich nepotvrdil, že by jim řekl, že je HIV pozitivní," opakovaně zdůraznil Peřich.

Řada svědků potvrdila, že Pfeifer své oběti získával prostřednictvím internetových seznamek. Často na nich vystupoval pod smyšlenými jmény, vydával se za neexistující osoby. Mladíkům a mužům, s nimiž se stýkal, lhal.

Na Pfeifera v roce 2015 upozornila matka zneužitého chlapce. Oznámila policii, že její nezletilý syn měl za peníze pohlavní styk s mužem. Policisté ho zadrželi v červnu 2015 na dohodnuté schůzce s oním chlapcem.

Právě on je jednou z obětí, kterou Pfeifer nakazil virem HIV. Proto mu ústecký krajský soud přiřkl odškodnění. Odsouzený má mladíkovi vyplatit přes milion korun.

Zdeněk Pfeifer u ústeckého krajského soudu.
O HIV jsme nevěděli, říkají svědci o nakaženém milenci, který šířil smrtelný vir