Zástupce vedoucího obvodního oddělení policie na Střekově Michal Hlaváček uvedl, že v den krádeže třináctkrát soudně trestaný pětatřicetiletý muž rozlámanou měď odevzdal ve sběrně kovů. „Celkem se mu povedlo vyloupat sedmdesát dva oken kolumbárií, z toho sedm na krásnobřezenském hřbitově, zbytek na Střekově," řekl policista.


Škoda 79 tisíc


Zloděj tím způsobil škodu 79 tisíc korun. „Ve sběrně v Krásném Březně jsme narazili na rozlámané rámečky. Vykupující tvrdil, že nepoznal, že by mohlo jít o okénka kolumbárií. Byly natolik znehodnocené, že na první pohled nešlo rozeznat, o co jde," doplnil Hlaváček.

Za dvanáct kilo mědi dostal zloděj jedenáct tisíc korun. Za krádež mu hrozí dva roky odnětí svobody. „Tím, že neotevřel žádnou z uren, nejde o trestný čin hanobení lidských ostatků," vysvětli trestní kvalifikaci policista.

Zlodějíčka už policisté obvinili z trestného činu krádeže. „Dopadení bylo složitější, protože se jednalo o sociálně slabého člověka na pohybu. Ten se také po vypátrání ke všemu doznal," řekl policista Michal Hlaváček.

Jak kradl?

Pětatřicetiletý muž přistoupil 
k okénku kolumbária a pomocí magnetu zjistil, zda se jedná o měď. Šroubovákem rám vypáčil 
z panelu. Odcizená okna odnesl do křoví, kde vyloupal skla a rámečky rozlámal na kusy.



Ústečané mají ovšem o takovém řádění jasno. „Je to hyenismus, když nedá ani zesnulým pokoj. Nejdřív bych ho nechal odpracovat škodu. Poté bych ho okna nechal namontovat zpět a novináři u toho vyfotit, ať si na něj všichni ukazují," rozohnil se Pavel Sedláček.

Minulý čtvrtek jsme vás v Ústeckém deníku také informovali o odsunutých náhrobních deskách, vyvrácených vík rakví a zhanobených ostatcích lidských těl na hřbitově v Trmicích. Celkem osmnáct hrobů a hrobek neodolalo řádění zloděje či zlodějů. Tento případ však policie stále vyšetřuje.