Byl zadržen začátkem ledna 2015. Začátkem listopadu 2015 mu byla prodloužena vazba.

Dosud byla veřejnost informována o tom, že Marcel Cichý je obžalovaný spolu se dvěma dalšími muži. Jde o kauzu mezinárodní (česko - slovenské) skupiny, která údajně distribuovala marihuanu a pervitin.

Kauzu začne ústecký krajský soud projednávat v prosinci, uvedl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Trojici zadržených mužů hrozí trest odnětí svobody na 10 až 18 let.

Zatkli bratrance

Trojici zatkla Národní protidrogová centrála začátkem roku. Státní zástupce je viní z distribuce marihuany a pervitinu v Ústeckém kraji a na Slovensku. Cichého se týká prodej marihuany.

K těmto základním informacím se podařilo zjistit, že začátkem listopadu byla prodloužena vazba také komplici Cichého. Je jím Pavel Kišš z Trmic. Jeho prodloužení vazby bylo projednáváno hodinu před jednáním o vazbě Cichého.

Všichni tři obžalovaní jsou údajně vůči sobě v příbuzenském vztahu jako bratranci. Pokud jde o třetího z trmických bratranců, ten měl svou obchodní činnost prý zaměřit na pervitin.

Podle obžaloby měl Cichý iniciovat prodej asi 2,8 kilogramu marihuany. Mělo k tomu dojít v listopadu 2014. Cichý měl nabídnout jednomu z bratranců marihuanu, kterou měl obstarat Kišš. Měla být domluvena cena 100 000 korun za kilogramu marihuany. K obchodu došlo začátkem prosince 2014 v Ústí n. L.

Zájemci si pro marihuanu údajně přijeli ze Slovenska, kam ji odvezli a distribuovali. Počátek obchodu, který skončil vazbou, měl původ v žádosti učitele Cichého, aby mu prodejce marihuany Kišš obstaral tuto drogu.

Slovenská past

Podle dostupných neoficiálních informací slovenská policie měla ve svém hledáčku několik slovenských šikulů, kteří zlepšovali náladu lidem na Slovensku prodejem drog. O letních prázdninách 2014 měl být učitel Cichý na Slovensku. Tam se mohl dohodnout o možné drogové spolupráci.

Sice se učitel předání marihuany začátkem prosince 2014 na Ústecku se slovenskými prodejci nezúčastnil, ale již byl několik týdnů v policejní sledovací síti.

Nejen, že kriminalisté sledovali slovenské dealery drog začátkem prosince na Ústecku, ale také prý mají k dispozici odposlechy telefonátů o domluvě trmického učitele s dealery drog, kolik může sehnat marihuany.

Když si Slováci odvezli drogu z Ústecka domů na Slovensko, bylo jenom otázkou času, než bude jejich distribuční skupina pozatýkána.

Totéž potkalo na severu Čech i jejich tři trmické kolegy, kteří jim zprostředkovali nákup drog.