Hovořit o obecné kriminalitě znamená především hovořit o oblasti kriminality násilné, mravnostní, majetkové a drogové. Pod obecnou kriminalitu ale v podstatě patří téměř všechny kriminální činy kromě hospodářské kriminality.

Je uklizeno

Velmi obecně řečeno po amnestii prezidenta Václava Klause, který pustil tisíce delikventů (včetně zasloužilých recidivistů) z vězení na svobodu, se většina z nich vrátila zpět za mříže. Proto již v roce 2014 praskaly věznice ve švech. Trvale je vězeňská kapacita obsazena přes 100 procent. Např. věznice v Bělušicích je obsazena k 20. lednu 2016 na více než 111% a všehrdská věznice na 103 %.

Samozřejmě, nelze odpovědět na otázku, co bude za tři čtyři roky, kdy se dnešní vězni postupně vrátí zpět na svobodu.

Snižování kriminality pomáhá i nemožnost vykupovat kovy sběrnami za peníze. Částka za prodej sběru jde na bankovní konto. Odpadly proto tisíce drobných zlodějských útoků, kdy zloděj urve kdekoliv cokoliv kovového a spěchá s tím do sběrny surovin.

Kromě toho občané kupují stále více kvalitní zámky do dveří, bezpečnostní dveře, přibývá alarmů a kamerových systémů napojených na pulty centrální ochrany.

Méně vražd

V roce 2014 kriminalisté vyšetřovali 16 a v roce 2015 jenom 7 vražedných útoků. Nejedná se pouze o dokonalé vraždy, ale také o pokusy a přípravu vraždy. Až na jeden kriminalisté objasnili všechny případy. Podle Martina Charváta z Odboru obecné kriminality ústeckého krajského policejního ředitelství jde o případ údajné přípravy vraždy, ale spíše o obchodní spory.

„Případ bude s největší pravděpodobností odložen s tím, že pachatel nebyl zjištěn," řekl Charvát. Ostatní vraždy kriminalisté objasnili poměrně rychle. Šlo například o únorovou vraždu seniorky z Ústí nad Labem. Spáchala ji její známá, která byla v té chvíli ve velké finanční tísni. Soud ji zatím nepravomocně odsoudil na 17 let do vězení.

Též vyšetřovali pokus o vraždu a znásilnění. Kriminalisté stíhají dvacetiletého mladíka z Chomutovska. Loni v září napadl a pokusil se zabít bratra dívky, která se s ním rozešla. Potom ještě dívku znásilnil.

Spolupráce s Němci

Podle Charváta ústečtí kriminalisté často spolupracují při odhalování českých zlodějů aut, kteří řádí v SRN. Spolupracují i při objasňování násilných útoků:

„V loňském roce po vraždě ročního dítěte v Birminghamu jsme prováděli rozsáhlé šetření na Teplicku. S německými kolegy z Chemnitz jsme řešili případ podezření z vraždy na Chomutovsku, ale podezření se nepotvrdilo," doplnil Charvát.

Drogová ofenzíva

Policisté odhalili více drogových deliktů. V roce 2014 řešili 471 případů, loni 549. Podle Charváta to je důsledek zřízení speciálního Toxi týmu, který vznikl na konci roku 2014. Spolu s okresními Toxi týmy zvyšuje svou účinnost tím, že trestnou činnost vyhledává.

„Specialisté z Toxi týmu pracují v každém okrese. Zaštiťují je kriminalisté na krajském ředitelství, aby nedocházelo k duplicitě informací. Proto víme co se v kraji děje a můžeme vyšetřování usměrňovat tak, aby se na stejných pachatelích nedělali zároveň kriminalisté ve Šluknově a v Žatci," uvedl Charvát.