Když byl David Joška (1995) předveden vězeňskou stráží před trestní senát ústeckého krajského soudu, měl se zpovídat z pokusu znásilnění dívky. K útoku došlo v srpnu 2013 v noci v Ústí nad Labem Krásném Březně, na ulici Neštěmická poblíž autobusové zastávky MHD.

Joška nebyl při vyšetřování události příliš sdílný. U soudu jenom potvrdil, že se jmenuje David Joška, a že již nebydlí v Družstevní ulici, ale v ulici Jindřicha Plachty. Byť v tom okamžiku byl ubytován ve vazební věznici. K tomu, proč se ocitl před soudem, uvedl dvě slova: „Nebudu vypovídat."

Noční útok

Státní zastupitelství obvinilo ani ne dvacetiletého muže, že v době od 22.30 hodin dne 23. 8. 2013 do 00.30 hodin 24. 8. 2013 v ústecké čtvrti Krásné Březno u jedné autobusové zastávky zavlekl ženu. Proti její vůli ji odstrkal na lesní cestu směrem k sídlišti „Na Vyhlídce" v Krásném Březně. Po několika úderech rukou ženu donutil ke stažení riflových kalhot a kalhotek.

Potom se pokusil vniknout pohlavním údem do pochvy ženy. To se mu nepodařilo. Proto přinutil napadenou k orálnímu sexu. Po ztopoření údu se opětovně snažil proniknout do pochvy ženy a několikrát to opakoval. Nepodařilo se mu to.

Když žena byla o něco později na prohlídce v nemocnici, byly na ní i jejím oblečení stopy zápasu, a na pochvě byly i stopy hlíny. V policejní laboratoři získali mimo jiné DNA obžalovaného Jošky z rozkroku kalhotek napadené ženy.

Nebezpečný mladík

Soudní znalec z oboru sexuologie a psychiatrie konstatoval u obžalovaného parafilii, tedy patologickou sexuální agresivitu, která se u obžalovaného rozvíjí již od jeho sexuálního dozrávání. Již v minulosti se dopustil „dvoření" formou napadení ženy ze zálohy, útoku a následné sexuální aktivity, které spočívaly v osahávání žen, či obnažování pohlaví v jejich přítomnosti. Jednání obžalovaného však byla tehdy posouzena pouze jako přestupek, resp. přečin výtržnictví.

Znalec u soudu nevyloučil, že porucha ztopoření při posledním deliktu mohla být způsobena tím, že objekt (čili žena) nebyl dostatečně znehybněn, a nemohlo tedy dojít k plnému uspokojení pachatele.

Před soudem budou předloženy i další důkazy a vyslechnuti další svědci a znalci. V průběhu června ale nelze ještě rozsudek očekávat.

Ústečana předal pražský vrchní soud Krajskému soudu v Ústí
Obžaloba Davida Jošky původně směřovala k okresnímu soudu. Ale pražský vrchní soud 22. 4. 2014 přikázal tuto trestní věc k ústeckému krajskému soudu. Jednání Jošky by totiž mohlo být přísněji kvalifikováno. Proto obžaloba Okresního státního zastupitelství v Ústí nad Labem pro zločin znásilnění skončila před krajským trestním senátem. Původně mu hrozil podle obžaloby trest až do výše 10 let, ale nelze vyloučit ještě přísnější kvalifikaci s horní hranicí trestu 12 let vězení. Přísnější právní kvalifikace trestného činu souvisí s tím, že se u poškozené rozvinula posttraumatická stresová porucha, která si vyžádala dlouhodobou pracovní neschopnost. Tím došlo k závažnějšímu následku.