Recidivisté páchají nejméně polovinu trestných činů, objevuje se opakovaně v médiích. Není to jenom suché konstatování, ale bohužel i nepříjemná praxe. Můžeme to dokumentovat třeba na případu Milana Mrišo (1983) a Markéty Bláhové (1989). Byli odsouzeni chomutovským okresním soudem.

Sice se odvolali k ústeckému krajskému soudu, ale to nic nezměnilo na jejich odsouzení. Odvolací soud letos rozhodl, že Mrišo byl poslán na jeden rok do vězení kvůli krádežím. Podobně i Bláhová jde do vězení na jeden rok a deset měsíců.

Dítě nepomohlo

„K odvolacímu soudu sice přišla Bláhová společně s dítětem v kočárku, ale její demonstrace, že je matkou, neměla na rozhodování soudu vliv, protože oba odsouzení se dopouštěli trestné činnosti opakovaně," uvedl k soudnímu příběhu předseda odvolacího senátu Jan Chocholatý.

Bláhová byla odsouzena za maření úředního rozhodnutí, poškození cizí věci a krádeže.

Prý se polepší, ale…

Podle odvolacího soudu se při stanovení trestu pobytu ve vězení u obou rozhodl okresní soud správně, nedošlo k pochybení.

Mrišo měl výraznou polehčující okolnost, že se ke svým hříchům přiznal. Soud konstatoval, že Mrišo výrazně napomohl k usvědčení Bláhové. Kromě toho se podrobil dobrovolně léčbě z drogové závislosti. Také spolupracuje s Probační a mediační službou.

Jenže jeho náhle probuzená dobrá vůle je z druhé strany zastíněna temným mrakem osmi útoků, kterých se dopouštěl během roku 2012. Byl již několikrát trestán.

Kromě toho jednoroční trest za mřížemi je trestem souhrnným, takže v sobě zahrnuje i rozsudky za jeho předchozí nemravnosti.

Minulost se třemi rozsudky

Bláhová sice byla smutná z toho, že půjde do vězení, ale odvolací soud rozhodoval pod tíhou toho, že byla již třikrát odsouzena. Odvolací soud konstatoval, jak uvedl předseda odvolacího senátu, „že obžalovaná jeví výrazné sklony k páchání tohoto druhu trestné činnosti."

Odvolací soud také rozhodl na základě přesvědčení o „silném odhodlání (Bláhové) k páchání trestné činnosti zejména majetkového charakteru."

Katalog hříchů

Za co byl on a ona odsouzeni?

Ona byla v únoru 2012 přistižena v Krupce při řízení auta, ačkoliv měla zákaz řízení. Uvedla nacionálie jiné ženy jako řidičky, takže potom byly sankce vymáhány na jiné ženě.

On a ona v červnu 2012 v noci rozbili ve Fibichově ulici v Kadani okno u pravých dveří osobního renaultu a pobrali tam, co mohli od dámských kolečkových bruslí po svářečku.

On a ona v září 2012 v noci v Kadani v Komenského ulici podobně navštívili jiný renault, odnesli si batoh, dámskou bundu, inhalátor na astma a další drobnosti.

On a ona o týden později, opět ve Fibichově ulici v Kadani, vnikli do škodovky. Odnesli si různé drobnosti, ale hlavně koženou tašku, ve které měl zapomnětlivý občan 8500 Kč a také razítko firmy. Tím, že si neodnesl tašku z vozu, nechal zlodějům velké lákadlo, kterému nemohli odolat …

On v první říjnový den roku 2012 v Kadani navštívil peugeot, odnesl si navigaci GPS a další věci.

On a ona v noci na 4. října 2012 vykradli felicii, ale moc toho nenašli, škoda byla na věcech jenom 250 korun a škoda na „vyskleném" okénku dveří za 600 korun.

O sedm dní později v Koželužské ulici v Kadani jim zasvítila očička, když se zmocnili v autě notebooku a slunečních brýlí. Odnesli si také hasící pěnový přístroj a další maličkosti.

Nelze zapomenout na Jungmannovu ulici, kde v druhé polovině října se snažila Bláhová vniknout do kabiny nákladního vozu. Ale to bylo na ni příliš velké sousto, takže odešli s nepořízenou. V době, kdy se trápila Bláhová se zámkem dveří, Mrišo pilně a pečlivě hlídal, aby je někdo nepovolaný nevyrušil z jejich zlodějské práce.

On jako sólista v říjnu 2012, samozřejmě že opět v Kadani, v Máchově ulici, rozbil okénko u renaultu a způsobil majiteli drobnou ztrátu, v penězích vyjádřeno asi za 400 korun, ale poškozením okna způsobil škodu větší 1400 korun.

Na základě těchto faktů odvolací soud dospěl k závěru, že je rozumné potvrdit rozsudek chomutovského okresního soudu, že oba delikventi patří za mříže.