Bude konec listopadu a Lakatoš se dočkal rozsudku: 12 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Lakatoš se na místě odvolal, státní zástupkyně se vzdala odvolání, protože je podle ní trest přiměřený.

Odsouzený muž byl v evidenci Úřadu práce Teplice, ale od března je ve vazební věznici. Zůstane v ní do doby, než vrchní soud rozhodne o odvolání a potvrdí trest nebo ho změní.

Soudní jednání potvrdilo mínění obžaloby, že si Lakatoš vydělával prodejem drog.

Prodej pervitinu

Vysoký trest dostal muž z Teplic proto, že prodával pervitin, ačkoliv byl za takový čin v posledních třech letech potrestán.

Drogových obchodů se měl dopustit ve značném rozsahu a ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech. Hrozilo mu až 18 let za mřížemi.

Trestní senát ústeckého krajského soudu pod vedením předsedkyně senátu Kamily Elsnicové má za prokázané, že Lakatoš měl od října 2013 do května 2014 v Kaplici v okresu Český Krumlov, v Praze a na území Teplic obchodovat s pervitinem.

Opakovaně jej prodával také do Rakouska za cenu 30-33 euro za 1 gram rakouskému kurýru Erwinu Sekeresovi, se kterým jej seznámila Martina Šugárová (1981), která je též obžalovaná v jednom drogovém případu u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Část drog do Rakouska prodal prostřednictvím Zdeňka Oláha (1976) a Jany Filové (1975), kteří jsou též obžalováni u ústeckého krajského soudu.

Videokonference

S rakouským komplicem se Lakatoš opět setkal v soudní síni pomocí videokonference. Rakouský dealer vypovídal v rámci videokonference o svých drogových obchodech s obžalovaným.

Lakatoš naposledy vykonal trest za obchodování s drogami dne 25. 7. 2011. Tehdy mu byl uložen soudem trest v délce 36 měsíců. Tentokrát je trest citelnější.

Rakouský drogový příběh z Teplic očima zadrženého překupníka

Po svém zatčení rakouský dealer pervitinu „zpíval" natolik vydatně, že se z něho stal jeden z hlavních svědků proti dnes již odsouzenému prodavači pervitinu z Teplic Mikuláši Lakatošovi. Příběh rakouského dealera je poučný. Ozřejmí nám, jak „to chodí" na mezinárodní scéně drobných dealerů drog:

V procesním postavení svědka vypovídal před rakouskou policií Erwin Sekerek. Uvedl, že poznal osoby, od nichž kupoval crystal Oláha, Janu i Luckého (Lakatoše).

Do protokolu uvedl, že se seznámil s Luckym koncem roku 2013 přes prostitutku Janu v Kaplici. Ženy se ptal na kontakt na nějakého prodejce crystalu (pervitinu). Ona mu zprostředkovala i telefon.

První obchod

Navštívil Lakatoše přímo tam, v penzionu Na Horské. Koupil od něho od října do listopadu 2013 celkem třikrát po 10 g crystalu v ceně 60 € za 1 gram. Vždy zaplatil 600 €.

Poté se prodej uskutečnil v Praze. Popsal policistům konkrétní okolnosti nákupu. Tehdy mu drogu „převzatou od dalších cikánů předal Lucky v krabičce od cigaret". Sám si zkontroloval množství na váze ve svém autě. Potom Rakušana prodejci pervitinu doprovodili k výjezdu z Prahy na dálnici. Odtud dojel bez přestávky až do Linze.

Přijel do Teplic

Ve svých drogových vzpomínkách uvedl, že podruhé přijel až do Teplic. Měl s Lakatošem sraz na benzínové čerpací stanici. Přijeli celkem dva muži. Jel za nimi až na místo, které označil při výslechu na mapě jako dům spolupachatele Zdeňka. Musel zaparkovat kousek od domu, Lucky mu předal 15 g crystalu a 600 € on dal Luckymu.

Potřetí mu nebral Lakatoš alias Lucky telefon. Proto jel rovnou do Teplic k bydlišti Zdeňka a jeho sestry Jany, se kterou domluvil další obchody. Ženu identifikoval policistům na fotografii. Jezdil potom k nim již sám. Pervitin čili crystal, který zakoupil již dál neředil. Objevil se totiž „obchodní" problém: Kvalita drogy od těchto dodavatelů se zhoršila, jeho zákazníci si stěžovali. Stěžoval si dodavatelským kontaktům Zdeňkovi i Janě. Přislíbili zlepšení. Protože kvalita i cena byla u Luckyho příznivější, opět přešel k němu jako k drogovému dodavateli.

Koncem prosince 2013 Lakatošovi opět zatelefonoval na mobilní telefon, že opět potřebuje trochu chemického štěstí. Domluvili se na stejném místě setkání jako v prvém případě. Lucky tam čekal, přistoupil do jeho vozu a navigoval jej k bytu bývalé manželky. Při tomto obchodu a při dalších dvou setkáních koncem prosince si od něho nakoupil třikrát po 10 g crystalu a platil mu za gram 33 €.

Dále uvedl, že v lednu či únoru 2014 mu zatelefonoval Lucky a nabídl crystal za cenu 30 €. Dojel za ním zase do Teplic k čerpací stanici ÖMV. Odtud jeli společně k bytu Lakatoše. Tehdy chtěl 20 g drogy, kterou Lucky vyndal z botníku a zaplatil mu za pervitin 600 €. Z obchodu rakouský zákazník nebyl příliš šťastný. Převážil si drogu až později ve svém voze. Zjistil, že mu chyběly zhruba dva gramy. Mírně posmutnělý odjel zpět do Linze.

Své cesty do lázeňského města Teplice shrnul v tom smyslu, že celkem od ledna do února 2014 zakoupil ve čtyřech dílčích nákupech 100 g crystalu. Zaplatil 30 až 33 € za jeden gram drogy a peníze předával vždy Lakatošovi.

Směr Rakousko

Ke svému drogovému cestovatelství dodal: Lucky mu vyprávěl, že drogu crystal u něj nakupují i další osoby, nejméně pět zájemců. K obchodu ještě uvedl, že Lucky věděl, že pochází z Linze v Rakousku, a že crystal bude doma prodávat dalším osobám.

Lakatošovi volal asi pět hodin dopředu. Po jeho příjezdu byly drogy vždy již připraveny. Popsal také svůj osudný nákup 33 g crystalu dne 15. 5. 2014 za 1000 €. Původně u Luckyho objednal 40 g drogy. Odvážel si český pervitin k rakouským zákazníkům ukrytý do zadního opěradla sedadla spolujezdce. V ten den došlo k jeho zadržení a k odhalení drogy při policejní kontrole na území Rakouska.