Museli sundat ze sloupu elektrického vedení podivína. Údajně chtěl spáchat sebevraždu.

Provoz na trati směrem na Děčín a na ústeckém západním nádraží byl zablokován až do 18.50 hod. Podle informací SŽDC došlo ke zpoždění 14 osobních vlaků a rychlíků.

Podle Veroniky Hyšplerové z ústecké policie dvacetiletý mladík z Chomutova skončil na psychiatrii.

Nebezpečí smrti

„Pokud se dostane člověk do vzdálenosti 20 cm od trakčního vedení, kde je střídavé napětí 25 kV a 50 Hz, může ho zabít elektrický oblouk," zdůraznil soudní znalec v oboru železniční dopravy Petr Zimandl a dodal: „Sloupy jsou součástí dráhy, která není veřejnosti přístupná. Kdo se pohybuje v kolejišti, musí být proškolen minimálně z bezpečnostních předpisů. Platí to například i pro policisty, kteří vyšetřují trestnou činnost v obvodu dráhy, a proto se pohybují i v kolejišti."

Příběh z roku 2013

Podobné podivínské výstupy na železničních stožárech si pamatují policisté a železničáři v souvislosti s dalším mužem z Chomutovska. Ten na své podivné výstupy doplatil životem.

Před dvěma lety, koncem srpna, skončila série nepříjemných událostí na železnici. Drážní hasiči, ale také policisté, museli v řadě případů zasahovat proti šestačtyřicetiletému muži.

Lezl po sloupech u železniční trati především na Chomutovsku. Nakonec 23. 8. 2013 v 17.21 hodin podle železničářů muž tragicky zemřel.

Osudový den

Na nádraží ve Vojkovicích na Karlovarsku v té chvíli zabil elektrický výboj muže, který neoprávněně vylezl na trakční podpěru trolejového vedení. Byl zasažen elektrickým proudem a spadl ze sloupu na zem.

Přitom došlo ke komplikaci při provozu na trati Kadaň Prunéřov Cheb. Na nádraží ve Vojkovicích bylo trakční vedení pro elektrické lokomotivy vypnuto od 17.21 do 17.52 hod., uvedl Jakub Ptačinský z ředitelství SŽDC.

Podle Bohuslava Bechyně, velitele drážních hasičů SŽDC v Ústí nad Labem sice nebylo hned oficiálně policií potvrzeno, že zemřel ve Vojkovicích muž, který nejméně v pěti případech lezl na vysoké drážní stožáry, ale železničáři údajně muže poznali.