Marihuanu policisté vypátrali již na sklonku roku 2015, objekt monitorovali, aby zjistili pohyb osob a v lednu 2016 na „pěstitele" udeřili. V rámci akce s krycím názvem „RONA" zadrželi dva Asijce ve věku 32 a 37 let, uvedla v lednu mluvčí krajského policejního ředitelství v Liberci Vlasta Suchánková.

Pokud policisté zadrží marihuanu, skončí její vzorky v několika místnostech odboru kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) Policie ČR Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje v Ústí nad Labem. Loni provedli tři specialisté pro policii v Libereckém a Ústeckém kraji přes 600 chemických analýz a na dvě stovky dalších analýz v oboru fyzikální chemie.

Drogy vedou

V Ústí pro chemiky velmi významnou položku v kriminální laboratoři představují drogy. Policejní důstojníci v laboratoři zjišťují do jaké míry jsou vzorky kvalitní, kolik obsahují účinné látky drogy.

Ale některé drogy nechávají laboratorní pátrače v Ústí n.L. chladnými. Pokud jde o houby, lysohlávky je nezajímají. Skončí v Praze v Kriminalistickém ústavu, protože tam k jejich rozborům mají specializované zařízení.

Protože lysohlávky jsou na severu Čech objeveny u narkomanů nebo dealerů jenom párkrát do roka, k jejich prozkoumání není potřeba, aby byla na ústeckém krajském policejním ředitelství specializovaná technika. Stačí, když je v Kriminalistickém ústavu v Praze.

Ústečtí policejní chemici jsou nechtěně také „zahradníky".

Stále častěji sklízejí úrodu místních i asijských pěstitelů. Ale je to prý celkem nudná záležitost: Stále dokola sklízet konopí určené k výrobě marihuany a potom zelenou úrodu sušit.

V konečné fázi ji chemici rozemelou na prášek a vydají certifikát laboratorně odhalené drogové kvality. Obsah drogy v pěstovaných rostlinách je důležitý pro účely státního zastupitelství. Státní zástupce uvede zjištění laboratoře v obžalobě, aby předseda senátu zmínil kvalitu marihuany v rozsudku.

Policejní chemici mohou v laboratoři zjistit i řadu dalších údajů kolem pěstování marihuany.

Např. jaká hnojiva byla použita při pěstování marihuanového konopí.

Vysvědčení kvality

Paradoxem jejich práce je znalecký posudek v oblasti drog. V rozsudku dostane vařič pervitinu, nebo pěstitel marihuany, oficiální ocenění jak je ve svém oboru dobrý jak kvalitní byla policií zadržená droga.

Když vyjde zlosyn z vězení na svobodu, rozsudek je pro něho oficiálním dokumentem o kvalitě jeho drogových dovedností. Např. si opět chce vydělávat jako vařič pervitinu: Může posloužit rozsudek jako doporučení kvality na jeho nové drogové cestě.