Mezi největší kuriozity na Chomutovsku jistě patří tamní prostitutky. „Tvrdohlavě totiž trvají na tom, že své povolání budou vykonávat na území města, přestože kdyby zašly jen kousek dál za ceduli, nebyly by nikým rušeny," nechápavě kroutí hlavou mluvčí chomutovských strážníků Vladimír Valenta. „Takto je ihned po nastoupení na trasu vidíme na monitoru kamerového systému a ve stopování vozidel jim zabráníme," doplnil. Hlídkám se dokonce několikrát stalo, že se lehká děva rozeběhla ke služebnímu autu v domnění, že se jedná o jejího klienta. Když později uviděla polepy městské policie na voze, rychle se otočila.

Mezi mladými a kyprými prostitutkami se také často ukazuje jejich šedesátiletá kolegyně. Ta, přestože byla již několikrát strážníky pokutována, se stále na svou trasu vrací a činnosti nechce za žádnou cenu nechat.

Koukejte, krademe!

Zloději v ulicích jsou často velmi vynalézaví a při svých návštěvách na cizích pozemcích si vedou zdařile a nenápadně. Ne však vždycky. Svědčí o tom případ, kdy se dva lapkové vloupali do jednoho soukromého objektu a odtud si chtěli odnést několikametrový žebřík. Už jen samotný lup byl velmi nápadný, natož pak chování zlodějíčků. „Neustále se totiž při útěku z místa ohlíželi, byli roztržití a velmi nápadní. Podařilo se nám je ještě na útěku zadržet," zavzpomínal Valenta.

Stejně rádoby nenápadný byl i pětadvacetiletý muž v Mostě. Podél hlavní silnice do tamní průmyslové zóny vláčel kárku naloženou železem a navrch i několika kusy dlouhých svodidel. Okamžitě si jej všimli projíždějící řidiči a lapka i s celým nákladem, který se chystal prodat ve sběrně, skončil na policejní služebně.

Někdy se zase zdá, že jsou pobudové a vandalové nepoučitelní. Třeba jednadvacetiletý poberta z Hříškova na Lounsku. Ten si k srdci nevzal ani dvě domluvy.

Na jeho chování byli lounští strážníci upozorněni o vánočních svátcích před čtvrtou hodinou ranní. Muž se v domě v ulici Kosmonautů neustále projížděl výtahem.

Třikrát a pokuta

Jezdil nepřetržitě nahoru a dolů, až tím samozřejmě na sebe upozornil tamní obyvatele. Strážníci ho po příjezdu na místo upozornili na dodržování občanského soužití a z místa jej vykázali. S ohledem na svátky klidu se snažili být benevolentní. „Jenže o půl hodiny později byla hlídka opět přivolána ke stejnému domu s tím, že se stejný muž vrátil a kope do vchodových dveří domu," uvedl tiskový mluvčí lounských strážníků Miloslav Malý.

Přestože první domluvu nebral mladík vážně, zkusili to strážníci i podruhé. Vandal byl znovu z místa vykázán, tentokrát s důraznějším akcentem.

Jaké bylo překvapení, když se strážníci ke stejnému domu vydali po deseti minutách potřetí. A opět ke stejnému muži. Tentokrát se snažil vypáčit dveře do domu a dostat se dovnitř. „Strážníci mu pro neuposlechnutí výzvy úřední osoby a narušování občanského soužití uložili na místě blokovou pokutu," doplnil Malý. S tou nakonec mladík souhlasil, uznal své špatné chování a po zbytek noci už dal pokoj.

Krádež ve víře

Ne každý je však schopný uznat svou vinu. Například zloděj z chomutovské Billy. Ten si do kapes naskládal zboží za více než pět set korun a když ho tamní ostraha předala strážníkům, začal vykřikovat, že je nevinný křesťan. Poté se hlídce svěřil, že bude chodit denně do kostela a modlit se za vykoupení z hříchu. To mu prý pomůže zprostit se viny. „Možná měl pravdu, pokutě se ale nevyhnul," uzavřel mluvčí.