Lupič se sice v přípravném řízení přiznal, popsal útoky 
a ukázal i místa loupeží, později ale na radu svého advokáta nevypovídal a přiznání odvolal. „Ani jednoho činu jsem se nedopustil," řekl s rozhořčením v hlase.

Protokol o výslechu prý podepsal, protože chtěl z vazby. „Já to nepovídal. To psal policista, já jsem jenom přikyvoval, aby mě pustili," tvrdil Zajac. Jak se jeho SIM karta ocitla v odcizeném telefonu předsedovi senátu Jiřímu Bednářovi obžalovaný vysvětlit neuměl. Zajac popřel, že by telefon někdy měl 
v ruce. Při lednové domovní prohlídce policie v bytě, kde Zajac bydlel, zajistila doklady a karty některých obětí loupežných přepadení.

Zajac přišel do Ústí nad Labem asi dva měsíce před Vánocemi v roce 2015. V srpnu toho roku byl propuštěn z vězení, kde léta pobýval za několik trestných činů, včetně dvou loupeží na seniorech. Stejnou „strategii" pro oloupení seniorů měl podle obžaloby použít i na přelomu let 2015 a 2016.

Podle obžaloby Zajac svá loupežná přepadení zahájil 14. listopadu 2015 v Alešově ulici na Klíši. Poslední, devátý útok, měl podle obžaloby spáchat 5. ledna 2016 kolem 19. hodiny v Resslově ulici. Obětí se stal devadesátiletý veslař, který si toho z hrůzného okamžiku moc nepamatuje. Dostal prý zezadu ránu do hlavy a když se bránil, útočník mu přidal. Přišel o peníze, telefon, fotoaparát i doklady.

Po tomto útoku byl Zajac 
v centru Ústí nad Labem zatčen. V ČR přitom neměl co dělat, z republiky byl vyhoštěn. Podle vedoucího 1. oddělení ústecké krajské policie Martina Charváta bylo odhalení lupiče složité, protože při pouličních loupežích zůstává minimum stop. „Došli jsme k závěru, že pachatel si tipuje oběti v centru Ústí, sleduje je v MHD a poté, co vystoupí, je na příhodném místě přepadne," řekl už dříve Charvát.

Ačkoliv Zajac měl podle obžaloby uloupit jednou zapalovač, jindy pár stovek korun či mobilní telefon, celkový účet za jeho loupežné útoky je mimořádně vysoký. Zdravotní pojišťovny vyčíslili léčbu následků loupežných útoků na více než 1,6 milionu korun.

Trestní senát bude v dalších dnech vyslýchat řadu svědků, včetně obětí a soudních znalců.