Matějková tvrdí, že se stala obětí podvodníků, kteří využili její tíživé finanční situace a zmanipulovali smlouvu o půjčce. Žena tak podle svých slov žádné peníze od věřitelů nedostala.

ZFALŠOVALI PODPIS

„Začalo to tak, že si mě na internetu našla jistá paní Hnízdilová s tím, že mi pomůže a půjčku zajistí,“ vypráví Matějková. Kvůli dluhům jí teď hrozí, že přijde o dům. Vodu už má odpojenou a mýt se musí v lavoru.

V případu podle Matějkové figuruje několik lidí. Kromě Hnízdilové jde o jistou paní Skramovskou a pana Klepáče. K podpisu dokumentů mělo dojít v jednom z ostravských hotelů. „Tam zfalšovali můj podpis na smlouvě o půjčce a dalších dokumentech. Insolvenční správkyně teď po mně vyžaduje 547 tisíc. Já ale žádné peníze nedostala,“ říká Matějková.

Redakci se podařilo kontaktovat Jiřího Malysiaka, který na základě žádosti věřitele Klepáče zajišťoval právní servis a účast notáře na jednání. „Paní Matějková uzavřela nejen smlouvu o půjčce, ale i zástavní smlouvu a dále podepsala notářský zápis s doložkou přímé vykonatelnosti a návrh na vklad do katastru nemovitostí.“

„Při tom ji zastupovala na základě ověřené plné moci její dcera Soňa Matějková,“ reaguje Malysiak.

Ilustrační foto.
Půjčky a nezaplacené poplatky. Dluhy je málem stály manželství

Matějková se jednání osobně zúčastnila, seděla při schůzce vedle dcery. „Podpisy na listinách ověřovala přímo na místě notářka. Paní Matějková na základě této smlouvy obdržela půjčku, na základě které se, kromě jiného, uhradilo šest exekucí, které v té době měla a kdy jí hrozila dražba domu. Po „vyčištění“ nemovitosti ji měla do tří měsíců prodat a z kupní ceny půjčku vrátit, ze zbytku si měla koupit byt v Ústí,“ tvrdí Malysiak.

UTEKLA DO INSOLVENCE

Podle něj se Matějková po obdržení půjčky už neozvala. Naopak jí vznikly další exekuce. „Den před dražbou domu, 13. května 2014 „utekla“ do insolvence, ve které sama navrhla, aby se její oddlužení řešilo prodejem nemovitosti, čemuž soud vyhověl,“ popisuje Malysiak.

Až v této fázi prý začala Matějková tvrdit, že smlouvy nepodepsala a že někdo zfalšoval její podpis. „Dokumenty ale podepsala na základě notářem ověřené plné moci její dcera, návrh na vklad zástavy podepsala osobně Irena Matějková,“ říká Malysiak.

Ilustrační foto.
Dlužníci mají na Ústecku svůj ráj. Neštěmice jim odpustily statisíce

Matějková, která se kvůli tomu v minulosti zhroutila a skončila na psychiatrii, to odmítá. Případem se zabývá ostravská policie. „V dané věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání podvodu,“ potvrdil policejní komisař Richard Palát.

Finanční gramotnost Čechů není podle odborníků dobrá. Česká bankovní asociace uvádí, že každý osmý Čech by si půjčil od neznámého či podezřelého poskytovatele půjček.

„Češi si myslí, že by banky měly být při rozhodování o poskytnutí úvěru přísné, a vyjadřují tak podporu zodpovědnému zadlužování. Na druhou stranu část z nich si ne vždy půjčuje s rozmyslem,“ uvádí náměstek výkonného ředitele České bankovní asociace Jan Matoušek. Podobné případy začarovaných dluhových kruhů šetří i poradny při finančních tísních.

„Předlužení lidé často volí malého nebankovního poskytovatele úvěru právě proto, že mnohdy neprověřuje jejich finanční situaci,“ dodal David Šmejkal z poradny při finanční tísni.

Ilustrační foto.
Ústeckým radnicím dluží bývalí nájemníci miliony