Nejlepší čas je právě nyní, na podzim. Rozhovor Deníku poskytla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Jaké nebezpečí v rekreačních objektech, které jejich majitelé přes zimu nenavštěvují, zejména hrozí?
Nastává období zazimování chat a lidé se tak přesídlují zpět do měst. Doporučujeme jim, aby cenné věci jako třeba šperky, finanční hotovost, vkladní knížky nebo různé smlouvy nenechávali v žádném případě v místech, které dlouhodobě nebudou navštěvovat.

Ilustrační foto.
Poberta se vloupal do chaty. Kradl zde a pak popíjel kávu

Jak se lidé mají před vloupáním bránit?
Majitelé rekreačních objektů by především měli řádně své chaty a chalupy zabezpečit, a to jak mechanicky, tak i elektronickou formou.

Co konkrétně mohou lidé pro bezpečnost svých chat a chalup udělat?
Domníváme se, že bezpečnost obydlí může do určité míry ovlivnit každý občan. Zejména tím, že bude dodržovat základní opatření, a to řádně uzamykat, zbytečně neupozorňovat na nepřítomnost, dodržovat přehledný prostor před objektem, nehovořit o cenných věcech na veřejnosti. Je tedy na něm, jak bude chránit svůj objekt. V současné době je velký počet firem, které se zabývají zabezpečovací technikou a umí poradit. Například jak se napojit na pult centrální ochrany.

Zazimování chaty a chalupyZdroj: DENÍK

Které regiony jsou nebezpečím vloupání ohroženy nejvíce?
Nejvíce ohroženy jsou víceméně všechny rekreační oblasti. Především se jedná o objekty na opuštěném místě nebo s nízkým výskytem lidí, například u lesa nebo daleko za městem.

Jak nebezpečí ztráty majetku zvyšují populární sociální sítě?
Sociální sítě v této záležitosti nejsou ku prospěchu. Lidé totiž na nich sdělují i to, co by za normálních okolností ostatním nesdělili. Tudíž informují veřejnost také o tom, kdy nejsou doma, na jakém místě jsou, jak dlouho se zdrží mimo domov. Zpřístupňují tak bohužel nezvaným hostům své domovy a rekreační objekty.

Ilustrační foto.
Počet vloupání do chat se nedaří snížit

Poučují se lidé ze svých chyb a pořizují si kvalitnější bezpečnostní techniku?
Vzhledem k dobré informovanosti široké veřejnosti dnes majitelé používají moderní zabezpečovací systémy, které jsou i finančně dostupné. Jde například o kamerové systémy, fotopasti, alarmy či světelné časovače. 

Jaká část rekreačního domu je nejohroženější?
Samozřejmě je nutné, aby lidé zabezpečili především dveře a okna. Neměli by však zapomenout ani na střešní okna a střešní i půdní prostory.

Pachatelovy stopy ve sněhu, ilustrační foto.
Zloděj, který vykradl chatky, za sebou nechal stopy ve sněhu

Kam se zájemci o informace, jak ochránit svůj rekreační objekt, mohou obrátit o radu?
Na každém krajském ředitelství působí tzv. preventisté. Jsou to policisté, kteří lidem tyto informace přednášejí. Dávají jim také prospekty s informacemi, jak se mají chovat ke svému majetku a jak jej zabezpečit. Zájemci se od nich dozvědí mnoho zajímavého o nových způsobech páchání trestné činnosti obecně.