Podle obžaloby ubodal v únoru 2013 v bytě na ústeckém sídlišti Dobětice čtyřiašedesátiletého otce své životní partnerky. Stopy vraždy se měl pokusit zakrýt výbuchem. Exploze naštěstí nenastala. Obžalovanému hrozí až 18 let vězení.

Ve středu pokračovalo jednání před trestním senátem, jenž se zabývá řadou detailů a znaleckým posudkem.

Protože chybí přímé důkazy, ozývají se pochyby, zda se podaří Šípkovi vraždu prokázat. Prozatím lze z průběhu procesu vypozorovat určité tendence:

Motivem vraždy měla být podle kriminalistů msta. Žena si našla jiného přítele a od Šípka se chtěla i s jejich třemi dětmi odstěhovat. Ze msty měl zasadil Šípek otci své přítelkyně 32 bodných ran do zad, hrudníku a hlavy.

Lze prokázat, že k vraždě došlo tímto způsobem?

Oběť vraha znala

V rámci procesu lze vysledovat hypotézu vycházející z toho, že zavražděný muž byl samotářský. Znamená to, že k sobě do bytu pustil jenom lidi, které znal. Vraha musel senior znát. Vrah se musel pohybovat po bytě jako ve známém prostředí, protože se zul, chodil jenom v ponožkách. To ukazují stopy na místě vraždy.

Trasologické stopy chodidel u všech lidí, které mohl zavražděný muž vpustit do bytu, protože je znal, neodpovídají dostatečně shodě s otisky nalezenými na místě vraždy. Značná shoda je jenom v případě Šípka.

Nepřímou stopou je, že Šípek nemá na dobu vraždy nevyvratitelné alibi. V jeho alibi je mezera zhruba na 2 hodiny a 15 minut. V podvečer byl údajně v bytě matky. Měl dva mobilní telefony, ale ani jeden nezanechal telekomunikační stopu. Jeden prý měl vypnutý a nabíjel baterii, druhý shodou náhod se mu právě v té době vybil. Že mu náhle nefungovaly oba, nejen jeden telefon?

Vraždil muž?

Další možnou interpretaci informací, kterými se zabýval trestní senát, lze shrnout zhruba takto: Vrahem v obecném smyslu slova byl muž, protože s vraždou jsou spojen i technický způsob myšlení. Vrah učinil několik technických kroků, aby zametl stopy:

1. Naplno pustil všechny čtyři hořáky plynového sporáku.

2. Úmyslně ucpal potrubí odsavače umístěného přímo nad plynovým sporákem dvěma kusy hadrů.

3. Zapnul a dal elektrickou mikropájku na kraj linky přímo ke sporáku. K výbuchu nedošlo pouze proto, že pájka nebyla dostatečně rozžhavená, aby byla schopna způsobit výbuch zemního plynu v bytě.

Signál silného stresu

Z několika svědeckých výpovědí vyplývá, že v době, kdy byl otec jeho družky již mrtvý, Šípek zvracel. Přitom zvracení je podle psychologů průvodním jevem stresu, k němuž dochází v souvislosti s násilnými trestnými činy (vražda).

Jaký velmi silný stres by Šípek prožil, pokud se nedopustil vraždy? Mohlo mu být špatně od žaludku, ale došlo k tomu v době těsně po brutální vraždě otce jeho přítelkyně.

Souhrny náhod mohou být případně označovány také jako nepřímé důkazy.

Padne ještě letos rozsudek?

Krajský soud má před sebou ještě nejméně dvě jednání, než se přiblíží rozsudku. Uvedla to předsedkyně trestního senátu Jana Kurešová:

„Máme před sebou znalecký posudek, výslech znalce, včetně toho jakým způsobem byly odebrány a zpracovány pachové stopy."

Bude vynesen rozsudek do roku od zahájení procesu?

Předsedkyně senátu Kurešová uvedla: „Již dvakrát se zdálo, že bude rozsudek vynesen, ale bylo nutné se vypořádat s řadou detailů a znaleckými posudky. Jednání začalo v prosinci 2013. K tomuto datu již bude určitě případ uzavřen."