Marta Žigová (1967) si ve čtvrtek 27. dubna před ústecký krajským soudem vyslechla verdikt. Jde do vězení na 10 let, protože bodla druha do zad nožem s dvaceticentimetrovou čepelí. Muž na místě zemřel. Odsouzená, ale i státní zástupce, se vzdali odvolání. Rozsudek je pravomocný.

Podle předsedy trestního senátu Jiřího Bednáře polehčující okolností bylo chování jejího druha. Byl vůči ní dlouhodobě agresivní. Na druhou stranu v době útoku nožem se nebránila, ale přistoupila k druhovi a bodla ho do zad.

Marta Žigová u Krajského soudu v Ústí nad Labem
Spory skončily smrtí. Žena bodla přítele do zad dlouhým nožem

V osudný den byli oba pod vlivem alkoholu. Žigová měla v době útoku v krvi zhruba od 2 do 2,3 promile a její druh přes 2 promile alkoholu. K tragédii došlo v Kadani 21. října 2016 před jedenáctou hodinou večer. Žena u soudu uvedla, že se tehdy začala s druhem hádat kvůli dětem a penězům. Druh dal obžalované pěstí pod bradu, až viděla jiskry. Proto šla do kuchyně a hledala něco, čím by ho mohla praštit. Bohužel, v její ruce skončil dlouhý nůž. Uvedla, že ho nechtěla zabít, byl to zkrat.

Státní zástupce se k verzi zkratu přiklonil, protože navrhl odsouzení na samé spodní hranici trestní sazby.

Vzpomínka na sekeru

U ústeckého soudu vypovídalo několik svědků. Například dcera zavražděného muže a dcera Žigové, ale také bývalá manželka zemřelého muže. Všichni vypovídali shodně: muž denodenně pil alkohol a byl agresivní.

U soudu dokonce zaznělo, že bývalou manželku muž ohrožoval sekyrou. Vzal sekyrku, dal ženě hlavu na špalek a chtěl jí hlavu useknout. Dcera vzpomínala, že její otec matku týral a mlátil, stejně jako její sourozence, maminka se z toho až zbláznila.

Právě proto, že útok nožem, byť zezadu, vůči druhovi provedla žena v afektu v důsledku dlouhodobých sporů a psychického napětí, odešla od soudu s nejmírnějším možný trestem. 

Ilustrační foto.
Policisté prohledávali Ústí i okolí. Šlo o protidrogovou akci