Žalobce Vladimír Jan trvá na původně podané obžalobě, tedy na tom, že šlo o vraždu s loupežným motivem. K vraždě se přiznal bývalý voják Michal Krnáč, tvrdí ale, že Housku zastřelil neplánovaně, při potyčce. Před soudem se omluvil a projevil lítost. Krnáčův advokát Tomáš Oujezký v závěrečné řeči řekl, že nešlo o vraždu, ale neúmyslné zabití. Za to hrozí tři až osm let vězení. Rozsudek by měl soud vynést v pátek.

"Není pochyb o tom, že na místě činu byl a že se na činu podílel," řekl v závěrečné řeči Jan. Podle něj se Krnáč na čin připravoval a zjišťoval si o Houskovi a jeho partnerce, náměstkyni hejtmana Janě Vaňhové (ČSSD), informace. Kromě vraždy by měl být podle žalobce Krnáč odsouzen i za porušování domovní svobody, protože prohledal dům. Podle Jana se při vyšetřování neprokázalo, že by měl Krnáč spolupachatele nebo si ho někdo na vraždu najal. Policie Krnáče několik týdnů sledovala a čekala, zda s případným objednatelem vraždy nenaváže kontakt. "Toto případné setkání nebo kontakt podezřelého se přes využití veškerých možných opatření zadokumentovat nepodařilo," dodal Jan.

Připravovaný zločin?

Na tom, že mohlo jít o politicky motivovanou vraždu na objednávku, trvají pozůstalí. "Došlo k dlouhodobě připravenému zločinu speciálně vycvičeného vojáka, který s neustanovenou skupinou zastřelil civilistu, jenž neměl šanci se ani bránit," řekl jeden ze zmocněnců rodiny Michael Kis. Podle zmocněnců je případ nedořešený. "Skuteční pachatelé, kteří to zosnovali a zaplatili, se nám dnes smějí," dodala druhá zmocněnkyně rodiny Marie Benešová.

Krnáč se před soudem omluvil. "Chtěl bych se hluboce omluvit všem lidem, kterým jsem svým činem zasáhl do života a způsobil jim bolest. Hluboce toho lituji," řekl.

Podle Krnáčova advokáta neexistuje jediný přímý důkaz, který by potvrzoval verzi obžaloby. Loupežný motiv odmítl. "Obžalovaný se podle obžaloby šel zmocnit něčeho, nevíme ale čeho, ani jestli se toho zmocnil, protože poškozená (Vaňhová) tvrdí, že jí nic nechybí," řekl Oujezký.

Balistická expertiza

Podle obžaloby zastřelil Krnáč Housku loni 18. listopadu před domem v Chomutově, kde politik žil s Vaňhovou. Krátce před činem si podle žalobce koupil elektrický paralyzér, kterým prý oběť omráčil. Housku pak čtyřikrát střelil. Podle policie poté prohledal dům.

Na paralyzéru nalezeném na místě činu našli kriminalisté smíšený profil DNA. Jedna část patřila Krnáčovi. Jeho DNA byla i na ponču, kterým vrah Houskovo tělo přikryl. Na místě činu ale nebyly nalezeny žádné pachové ani daktyloskopické stopy, které by potvrzovaly, že vrahem je skutečně Krnáč. Balistická expertiza stoprocentně nepotvrdila, že Houska byl zastřelen zbraní Glock, kterou Krnáč při přiznání odevzdal policii jako vražednou.