„Zatkli mě sice ve Vídni v hotelu, ale později mě pustili," vzpomínal u ústeckého krajského soudu Tomáš Moravec, jeden ze tří obžalovaných.

NACHYTAL SE NA VOLAVKU

Moravec jel do Rakouska se svým 65letým známým. Seniora v roce 2013 ve Vídni zatkla policie, když předával volavce - policejnímu agentovi 1,4 kilogramu kokainu. Policejní vyšetřování proti Moravcovi bylo ve Vídni zastaveno. Policie mu neprokázala spojitost s dovozem kokainu. Jeho starší spolujezdec se ve vazbě o několik týdnů později oběsil.

Podle Moravce šlo jenom o shodu náhod, že cestoval autem s dealerem drog. On jel do Vídně na výlet za blízkým příbuzným.

Další obviněný Jan Komárek měl podle obžaloby společně s Němcem Helge Warkowem od roku 2010 do 2012 ve Varvažově a v Chlumci na Ústecku kupovat drogy od Petra Kelemena. Měli nakoupit pervitin o celkové váze nejméně 400 gramů.

Petra Kelemena odsoudil v roce 2014 ústecký krajský soud na 11 let do vězení, ale předtím již v roce 2003 byl odsouzen stejným soudem za obchodování s drogami spolu s několika komplici. Kelemen byl v roce 2003 odsouzen na 6,5 roku, protože s komplicem prodal přes 4 kila heroinu.

Oba mohli jít do vězení na delší dobu, ale nepodařilo se prokázat, jaký měli zisk z prodeje drog. Kelemen měl mít údajně dříve klíče od Komárkovy garáže, kde skladoval laboratorní sklo.

Tři muži z Ústecka, kteří obchodovali s drogami, stanuli v pondělí před ústeckým krajským soudem.
Trojice obchodovala s drogami. Policie u nich našla kokain, pervitin i samopaly

Na propojenost drogové komunity doplatil třetí obviněný v procesu. Kazima Ramadani dohnala k soudu náhoda. Policisté odposlouchávali na dvě desítky osob. Proto se dozvěděli, že Komárek zná i Ramadani.

Údajně Makedonec Ramadani Komárkovi nabídnul ke koupi 5 kilo efedrinu, ale Komárkovi stačil tehdy kilogram za 7 500 euro. Když Ramadani drogu dodal, musel peníze nakonec vrátit, protože Komárkovi přiznal, že mu neprodal efedrin, ale jen mořskou sůl.

DOSTALA HO ŠKOLÁCKÁ CHYBA

Na stopu Ramadaniho přivedl policisty spolupracující obžalovaný Komárek. Ze samotného telefonického rozhovoru nic kompromitujícího policisté údajně nezjistili. Přesto byl telefonát pro Ramadaniho asi osudným.

„Dostala ho školácká chyba. Stačí říci do telefonu jenom maličkost. Dokonce jenom stačí zvednout telefon, a policisté zjistí, že se aktuálně znáte se sledovanou osobou, a už je tu souvislost, po které pátrají. V tomto případě stačilo zatlačit na Komárka, a ten promluvil," řekl pro Deník znalec ústecké drogové scény, který si nepřál být jmenován.

„Ale Ramadani nepatřil do drogové distribuční skupiny kolem Komárka. Náhodou se dostal do hledáčku policie kvůli drobnému kontaktu s Komárkem," dodal znalec.

V Makedoncově bytě pak policie nalezla pervitin, kokain i zbraně s náboji. Ramadani ale u soudu jakoukoliv spojitost s drogami odmítl. „Ani zbraň ani drogy jsem nikdy neviděl. Nemám s tím nic společného. Nevím, kdo je tam dal," prohlásil v úterý před ústeckým trestním senátem.

Ilustrační foto.
Pervitin jsem dostala jako odměnu za sex, řekla zadržená družka dealera

Podle státního zástupce Ramadani nebyl součástí organizované skupiny. „Pouze" Makedonce obžaloval z přechovávání drogy ve velkém rozsahu se sazbou 8 až 12 let vězení. V kauze představoval jakýsi vedlejší úlovek.

Ostatním obžalovaným kvůli distribuci drog ve spojení s organizovanou skupinou působící ve více státech hrozí 10 až 18 let. Komárek jako spolupracující obžalovaný dostane mírnější trest, ale jenom pokud bude prokázáno, že jeho informace byly pravdivé.

ÚSTECKÁ DROGOVÁ GALÉRKA

„V podstatě je obvinění proti mému klientovi postavené jenom na výpovědi Komárka. Tu Moravec označil jako nepravdivou," upozornil advokát Petr Prágl zastupující obžalovaného Moravce.

Proces bude pokračovat i dále. „Budeme pokračovat ve výsleších, pravděpodobně uskutečníme videokonferenci se svědky, kteří byli obžalováni v Německu," řekl předseda trestního senátu Roman Felzmann.

Podle znalce ústecké drogové scény je soud v obtížné situaci. „Prakticky všichni potenciální svědci jsou nějakým způsobem součástí drogové galérky. Neřeknou nic, co by jim mohlo uškodit. Komárek uvedl, že o jeho obchodech věděla i jeho přítelkyně. Potom to tvrzení zase odvolal. I to jistě vzbuzuje pochybnosti," doplnil znalec.

Ilustrační foto
Letní drogová sezona začala. Pervitin ukryl do brambůrek