Policisté zabývající se drogovou scénou mají velmi pestrou kriminální klientelu. Například ústecký toxi tým vyšetřuje člověka, který prodal v trafice pervitin pravděpodobně v částce přesahující 1 milion korun, v jiném případě mezi bezdomovci našli část pervitinové varny a 12 gramů pervitinu.

I sebemenší zátah znamená většinou týdny sledování a sbírání podkladů. Proto byly toxi týmy na severu Čech posilněny. Boj s drogami je jednou z hlavních priorit policie.

Drobní feťáci

„Zadrželi jsme šest drogově závislých osob. Hovoříme o nich jako o lidech v pohybu, protože většinou nemají žádné trvalé bydliště, nebo se v něm zdržují jenom nahodile a různě migrují.

Obyvatelé Ústí n. L. si stěžovali na pohyb podezřelých osob v oblasti Důlců poblíž středu města. Trvalo nám několik týdnů, než jsme mohli zasáhnout. Je třeba nejprve sledovat osoby v podezřelém místě, vytipovat, jestli nemají nějaké zajímavější vazby na distributory drog či vařiče pervitinu. Občané mohli myslet, že se kolem toho nic neděje, ale jenom jsme čekali na vhodný okamžik," vzpomíná Jan Stropnický z ústeckého toxi týmu na akci z 15. října.

Tehdy provedli policisté z obvodního oddělení Ústí město kontrolu zahrádkářských kolonií. Přitom navštívili s kolegy z toxi týmu z ústecké kriminálky také lokalitu Důlce.

„V jedné chatce jsme zadrželi šest osob. U několika z nich jsme našli tzv. psaníčka, jednu dávku drogy, ale také části pervitinové laboratoře, 12 gramů pervitinu a zhruba 100 gramů marihuany. Šestici jsme zadrželi a jednomu z nich jsme tento týden v pátek oznámili, že na něho podáváme návrh na vazbu.

Soud o vzetí do vazby rozhodne během víkendu," upřesnil Stropnický. Pervitinový muž zadržený se 12 gramy drogy si může v případě prokázání viny jít sednout do vězení až na 5 let.

Pervitinová trafika

Ústecký toxi tým se přesvědčil, že jedním z důležitých prodejních bodů v Ústí n. L. je trafika. Denně si tam lidé zakoupí mnoho novin, tabáku, cigaret a jiných drobností. Prodejce sortiment rozšířil o pervitin.

Když po dlouhém sledování policisté v září letošního roku zasáhli, zjistili, že souvislosti případu jsou velmi zajímavé. Vyšetřování ještě stále pokračuje.

„Od druhé poloviny roku 2012 až do letošního 19. září v Opletalově ulici v Ústí nad Labem potichu trafikant nelegálně prodával pervitin. Tehdy teprve s nelegálním obchodem začínal. Proto prodal jenom přes sto gramů s osobním ziskem přes třicet tisíc korun. Loni byl již byznys rozjetý a prodal kolem jednoho a půl kilogramu se ziskem přes půl milionu korun.

Letos pervitinový obchod v trafice vzkvétal ještě více, a prodal něco přes kilo a půl drogy. Zisk i v tomto případě přesáhl půl milionu korun. Celkem měl trafikant prodat přes tři kilogramy pervitinu s osobním ziskem přes milion korun," vzpomíná Stropnický na příběh trafikanta.