Když Karel, který měl upito, oslovil hodinu před půlnocí v nedalekém baru barmana a žádal oblíbenou značku cigaret, uslyšel: „Marlborky nemám. Chcete třeba kamelky?" Do Karla to vjelo: „Naval marlborky!" A když dostal zápornou odpověď, začal barmanovi sprostě nadávat. Od stolu se zvedl Bedřich. „Chovejte se slušně," řekl Karlovi. Po krátké hádce Karel ustoupil, omluvil se a odešel.

Vyřizování „účtů"

Za půl hodiny nato vtrhli do baru čtyři bratři, jeden z nich měl baseballovou pálku a Karel držel klacek, větev tři centimetry silnou.

„Jdeme si to vyřídit! Pojď ven," křičeli na Bedřicha. Ten odmítl opustit bar a snažil se je uklidnit. Hádka vrcholila. Vrhli se na něho, ten si na obranu vzal židli a kryl se. Dostal jednu ránu tyčí do ramene, ostatní údery skončily na židli. Ustupoval uličkou k záchodu.

Zmizel za dveřmi záchodu, chtěl zamknout, ale zámek nefungoval. Držel vší silou kliku. „Vylez," křičeli útočníci. Dobývali se dovnitř, ale neuspěli, Bedřich kliku udržel.

Karel kopal bezmocně do dveří. „My si tě najdeme," vyhrožoval.

Nečekaný útok

Barman, který byl v kuchyni, slyšel hluk a vyšel do lokálu, aby útočníky vyhodil. Se zlou se potázal, rozzuřený Karel máchl rukou, ve které držel klacek a zasáhl barmana do čela. Ten ránu nečekal, utíral si krev a utekl do kuchyně, odkud zavolal policii.

Útočník obětí?

„Když jsem byl v baru, nadávali mi černá hubo," hájil se Karel. „Šli jsme do baru proto, že Karel byl napaden," bránili se jeho bratři.

„Odmítli mu prodat cigarety. Chtěli jsme si celou věc vysvětlit, když jsme tam přišli, tak jeden z nich po nás začal házet židle." Vlastně útočník byl obětí. Nebo ne?

Soudní přelíčení

Poškozený barman utrpěl zranění, které si vyžádalo desetidenní léčení. Šestadvacetiletý Karel, který nikde nepracuje, byl už sedmkrát soudně trestán. Slyší, že půjde za ublížení na zdraví a výtržnictví na dva roky do věznice s dozorem. Za výtržnictví byli jeho tři bratři už předtím odsouzeni. Karel však podává odvolání.

Dřív, než krajský soud zasedne, jej raději bere nazpět.

Zpracoval Arnošt Herman