Společně s ním jsou obžalováni jeho bratranec Ladislav Cichy a Pavel Kišš. V pátek soud vyslechl prostřednictvím videokonference dva svědky ze Slovenska.

Sušinu konopí prý nikdy neviděl

Tři muže zatkla Národní protidrogová centrála na začátku roku 2015. Státní zástupce je viní z distribuce marihuany a pervitinu v Ústeckém kraji a na Slovensku. Marcela Cichého se týká jen prodej marihuany. Podle obžaloby inicioval prodej asi 2,8 kilogramu drogy.

Předání drogy se už podle žalobkyně nezúčastnil. Podle obžalovaných žádný obchod uzavřen nebyl. Cichý před soudem nevypovídal, v přípravném řízení řekl, že se žádného trestného činu nedopustil.

"Sušinu konopí jsem nikdy neviděl, nepřišel jsem s ní do styku," vypověděl. V den, kdy měla být podle policie marihuana předána, se všichni obžalovaní sešli. Podle Cichého se dohodli na tom, že drogu neprodají.

Ladislav Cichy podle obžaloby navíc zorganizoval prodej asi kilogramu pervitinu. Údajné kurýry zadržela slovenská policie. Cichy tvrdí, že s obchodem nemá nic společného, že šlo o obchod jednoho z údajných kurýrů. Výslech byl veden prostřednictvím videokonference.

Spolupracoval bych, kdybych z toho něco měl

Oba muži odmítli vypovídat. Jeden z nich, Pavel Hraba, ale v přípravném řízení vypověděl, že na Slovensko jezdil na přání Cichyho opakovaně. V páteční výpovědi jen požádal o to, aby byl převezen do České republiky.

"Spolupracoval bych s policií i soudem. Tady jsem s policií spolupracoval a nic jsem z toho neměl," řekl Pavel Hraba. Údajní kurýři jsou všichni souzeni na Slovensku, pravomocný trest tam ale nepadl.

Krajský soud původně plánoval, že v kauze rozhodne na začátku příštího týdne. To se ale podle předsedy trestního senátu Jiřího Bednáře nestane. Zbývá dovyslechnout dva svědky, kteří k dnešní videokonferenci k Okresnímu soudu v Košicích nedorazili, soud navíc bude rozhodovat o návrzích obhájců na doplnění dokazování.

Případ byl odročen na 31. březen a 1. duben.

"Na 31. března je naplánován výslech všech zbývajících svědků. jednak těch svědků, kteří se nedostavili, a dál soud zváží, zda volat další svědky, kteří byli navrženi. Pokud se toto podaří, pak by měly hned následovat závěrečné řeči. Den poté, 1. dubna by měl být vynesen rozsudek," řekl Bednář.

Všichni jsou obžalovaní z distribuce drog v nejpřísnějším odstavci trestního zákoníku a hrozí jim až 18 let vězení.