Volný prodej léků v Polsku dával českým vařičům pervitinu možnost nákupu léků ve velkém.

Pro výrobu pervitinu je pseudoefedrin důležitou složkou.

Celní úřad pro Liberecký kraj zadržel již desítky tisíc tablet léků. Většinou jde o léky značky Cirrus s obsahem 120 mg pseudoefedrinu v jedné tabletě. Slouží jako surovina (prekursor) pro výrobu pervitinu.

Proto celníci v Libereckém kraji dlouhodobě věnují zvýšenou pozornost pašování léků.

Pašerákům hrozí soudní proces

„Kontroly celníků probíhají na hlavních silničních tazích z Polska, ale i na nenápadnějších přilehlých komunikacích v příhraničních oblastech a navazujících silnicích v regionu. Osoba, která léky převáží, se tím dopouští nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Kurýrům hrozí podle množství a způsobu přepravy léků odsouzení do vězení od 2 až do 10 let.

Letos 19. ledna u obce Hrádek nad Nisou si celníci vytipovali osobní vozidlo značky BMW české imatrikulace. Spolujezdec (24 let) převážel 1610 tablet léků značky Cirrus ukryté v kapse bundy.

V dalším případě hlídka mobilního dohledu Celního úřadu pro Liberecký kraj v neděli 13. března překazila pokus nelegálně provézt do ČR tablety léku s obsahem pseudoefedrinu. Na silnici č. I/35 u obce Hrádek nad Nisou ve voze Škoda Octavia českého majitele bylo u muže (30 let) nalezeno v tašce 420 tablet Cirrus," uvedl Martin Stočes, mluvčí Celního úřadu pro Liberecký kraj.

Podle Jiřího Nejedlého z ústeckého celního úřadu vyloupané tablety léků celníci nalézají v důmyslných úkrytech jako v krabici od piva, v krabicích s pracím práškem, v reproduktoru, v rukávech bundy, v dutých prostorách vozidel, ale i volně v igelitových taškách či v batozích na zadních sedadlech či v zavazadlovém prostoru.

Polsko již není nákupním rájem

Velmi důležitý je posun v nelegální distribuci léků.

„Oproti uplynulým rokům, zejména v loňském roce, jde o znatelný pokles počtu záchytů léků. Jak výrazně je pokles zapříčiněn opatřením v Polsku, tedy omezení prodeje léků s obsahem pseudoefedrinu, lze odhadovat z poklesu dovozu léků do českého pohraničí v Libereckém kraji.

Za 1. čtvrtletí 2014 bylo zadrženo 3 096 tablet, v roce 2015 došlo k odhalení mimořádně velké dodávky 20 892 tablet, ale letos bylo zadrženo jenom 1 752 kusů," zdůraznil Stočes.

Dodal, že pro liberecké celníky byl loňský rok rekordní, protože se podařilo za celý rok zadržet téměř 50 tisíc tablet.

Vietnamci získají výhodu

Omezení dovozu léků s pseudoefedrinem z Polska znamená komplikaci pro malé české výrobce pervitinu. Na rozdíl od Vietnamců nejsou napojeni na profesionální pašerácké vietnamské sítě.

Pro výrobu pervitinu jsou schopni Číňané dodat do EU velké množství chemických látek nutných k výrobě prekursoru nahrazujícího na černém trhu nedostatkový pseudoefedrin.

Již loni jsme v Deníku upozorňovali, že až (konečně) polská administrativa omezí prodej léků s pseudoefedrinem, vietnamští výrobci pervitinu budou ve výhodě, protože přejdou na čínský relativně laciný dovoz chemikálií nahrazujících pseudoefedrin.

Drobní čeští vařiči pervitinu budou mít naproti tomu problém sehnat prekursor. Sice v minulých letech byli odsouzeni u ústeckého krajského soudu výrobci a prodejci pervitinu, kteří dováželi prekursor z Německa, ale tento zdroj je velmi omezený a nárazový.

Policisté zaznamenali dovoz léků pro výrobu pervitinu také ze Slovenska, Maďarska a Turecka, ale pro vařiče pervitinu na severu Čech je klíčová blízkost polských lékáren.