Snížení trestu se u odvolacího soudu dočkalo také dalších šest ze zbývajících osmi obžalovaných, kteří dostali tresty od čtyř do šesti let. Dvěma zbývajícím potvrdil vrchní soud podmínku.

Kromě insolvenčního správce Daniela Thonata obvinění vinu popřeli, podle soudu však existuje dostatek důkazů o vině a kromě drobných chyb se odvolací soud postavil za rozsudek krajského soudu v Táboře. „Berka se jednání dopustil jako soudce. Zpronevěřil se tomu, co dělal, tomu, co vyplývá z etického kodexu soudce. Byl to ten, který stál na samém začátku,“ uvedl předseda senátu Jiří Zouhar.

Soudce Jiří Berka.
Soudce Berka si prodlouží svůj hororový sen

Samotný Berka se jednání soudu neúčastnil. Jeho obhájce Rudolf Axmann však předpokládá, že podá dovolání. „Rozhodnutí odvolacího soudu je poměrně překvapivé, minimálně z hlediska výše trestu. Trest sedmi let po téměř 16 letech trestního řízení ztrácí smysl, dovolání proti rozsudku tedy bude na pořadu dne,“ sdělil obhájce s tím, že kauza nakonec může skončit až u mezinárodního soudu pro lidská práva.

Opačný pocit měl z vynesení rozsudku ve středu 28. listopadu státní zástupce Petr Pješčak. „Soud konečně ve věci pravomocně rozhodl. Považuji za pozitivní, že se fakticky ztotožnil se všemi skutečnostmi, které vyplývaly z podaných obžalob. Uznal vinu v tom rozsahu, jak byli obžalovaní trestně stíháni, což je dobrá zpráva pro celou společnost,“ řekl žalobce.

Občané tak podle něj mohou vidět, že je stát schopný vypořádat se i s takto rozsáhlou trestnou činností.

Uplynulo šestnáct let

Berkův obhájce Axmann však zdůraznil, že téměř po 16 letech ztrácí pohrůžka trestem smysl, stejně tak i ochrana společnosti. „Vždyť soudce Berka už 16 let nepůsobí v justici. Abnormální délka trestního řízení se nepromítla do trestu,“ podotkl Axmann.

Smysl podle něj ztrácí i trest propadnutí majetku, protože už v době policejního vyšetřování kriminalisté zjistili, že soudce Berka téměř žádný majetek nemá. „Dnes nemá soudce už prakticky žádný majetek a bydlí u dcery,“ dodal Axmann.

Ustavující zastupitelstvo a volba primátora v Ústí nad Labem.
Vládnoucí koalice vzala všechno. Opozice v Ústí nemá ani výbory

Jiří Berka si tak má podle rozhodnutí soudu odpykat sedm let, Daniel Thonat pět let, Martin Jurenka šest let. Pět let a deset měsíců si má odpykat Petr Tuhý, Lubor Kindl bude za mřížemi čtyři roky. Pět let dostali Karel a Miroslava Melicharovi. S dvouletým trestem s podmínečným odkladem odešli od soudu znalec Pavel Hlavatý a Vladimír Šiša. U Hlavatého je zkušební doba tři roky, u Šíši pět let. Odvolací soud zároveň s rozsudkem potvrdil u všech obžalovaných zákaz činnosti, u Berky, Thonata, Tuhého a Melicharových potvrdil také propadnutí majetku.

(lub, ro)