Justice japonské prefektury Tochigi a Ústeckého kraje se shodla ohledně Radky Kášové (1987) z Jirkova.

Kášová je v současnosti ubytovaná v japonské věznici Tochigi. Kášová si může osmiletý trest pobytu za mřížemi odsedět doma, ve věznici na území České republiky.

Trestní senát ústeckého krajského soudu se totiž zabýval rozsudkem Okresního soudu v Čibě, který ženu ze severních Čech odsoudil za pašování drog. Žena si zbytek trestu odletí odsedět v domácím vězení.

Pašovala pervitin

Česká turistka podle japonského rozsudku 15. května 2011 dovezla jako kurýr neoprávněně ve spolčení s osobami, které se nepodařilo policii ustanovit, do Japonska na mezinárodní letiště Narita v Čibě 1 877,3 gramů pervitinu.

Po odbavení byla po příletu i s téměř dvěma kilogramy drogy zadržena. Za to byla soudem odměněna trestem odnětí svobody na osm let s nařízeným výkonem práce.

Kášová 29. března 2012 ve věznici Tochigi souhlasila s předáním k výkonu trestu, který jí byl uložen v Japonsku, do České republiky.

Soud řekl ano

Ministerstvo spravedlnosti v lednu 2013 podalo ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem návrh na uznání japonského rozsudku na území ČR. Po uznání trestu je možné převzetí odsouzeného občana ČR k výkonu zbytku trestu v české věznici. K tomu skutečně tento týden došlo.

Ústecký krajský soud japonský trest odnětí svobody na osm let s výkonem práce přizpůsobil přeměnou na trest odnětí svobody na osm let. Z trestu jenom zmizela povinnost výkonu práce.

Rozsudek bylo možné uznat, protože obdobný trest by si mohla žena vyslechnout též u českého soudu, pokud by se dopustila pašování drog na našem území.