Spolu s Cichým jsou obžalováni další dva muži, pro ty žalobkyně žádá vězení v délce kolem 11 a osmi let. Cichý uvádí, že se žádný obchod neuskutečnil. Soud vynese rozsudek v pátek ráno, řekl předseda trestního senátu Jiří Bednář.

Obchod s drogami zvažoval

Trojici mužů zadržela Národní protidrogová centrála loni na začátku roku. Podle státního zástupce distribuovali marihuanu a pervitin, Marcela Cichého se týká jen obvinění z prodeje marihuany.

Žalobkyně Hana Řeháková trvá na tom, že muži byli organizovanou skupinou a žádá pro ně tresty v nejpřísnějším odstavci trestního zákona, kde hrozí až 18 let vězení. Marcel Cichý podle obžaloby inicioval prodej asi 2,8 kilogramu marihuany. Předání drogy se už nezúčastnil.

Cichý ve čtvrtek v závěrečné řeči zopakoval, že své zapojení do obchodu kvůli finanční tísni zvažoval, nakonec ale od plánu upustil a žádný obchod se neuskutečnil. „Ničeho se nedopustil, žádný trestný čin nespáchal a měl by být v plném rozsahu zproštěn viny," řekl advokát Cichého Zdeněk Grus.

Finanční problémy?

Jedenáctiletý trest navrhuje obžaloba pro Ladislava Cichyho, který je bratrancem Cichého. Ladislav Cichy navíc podle obžaloby organizoval prodej asi kilogramu pervitinu. Údajné kurýry zadržela slovenská policie. Cichy tvrdí, že s obchodem nemá nic společného, že šlo o obchod jednoho z kurýrů, kteří jsou všichni souzeni na Slovensku.

Nejnižší trest Řeháková navrhla Pavlu Kiššovi, který se před soudem přiznal k distribuci marihuany. I on tvrdí, že ho k tomu vedly finanční problémy. Žalobkyně mu díky částečnému přiznání navrhla osmileté vězení, jeho obhájce František Nesvadba žádá podmínku.