Za vyhaslý život jedenáctiletého chlapce, kterého v Povrlech v listopadu 2012 zabila svým mercedesem a ujela,  Marta Buncíková tvrdě zaplatí. Ve vězení má strávit sedm let. Mamince by měla zaplatit tři miliony korun za bolest ze ztráty syna. Osm let by neměla řídit. A povinně by měla nastoupit do léčebny, aby se zbavila závislosti na alkoholu a lécích. Středeční verdikt ústeckého okresního soudu ji šokoval.  Hned na místě se proti němu odvolala, rozsudek tak není pravomocný.

Příbuzní chlapce u soudu opakovaně plakali. „Rozsudek mohl být přísnější. Ale jsem ráda, že to alespoň takhle dopadlo," řekla po jednání matka zabitého chlapce Jitka Somrová. „Jeho život ale nikdo nikdy nenahradí," doplnila Jitka Somrová.

Smrt na chodníku

Její syn spolu se svým kamarádem před necelými dvěma lety venčil v Povrlech jezevčíka. Psa tehdy nesl v náručí a jeho kamarád přidržoval vodítko. Stál hluboko v chodníku, který lemuje silnici. Jednou nohou se údajně dotýkal vedlejšího trávníku. Pak se zezadu přiřítil mercedes, který řídila Marta Buncíková. Přejela vysoký obrubník a zhruba po  sedmnácti metrech jízdy po chodníku chlapce smetla. Byl na místě mrtvý. Pes v jeho náruči také.

Buncíková ale nijak nereagovala. Ačkoli podle znalce na dopravu a automobily, který prohlížel jak místo nehody, tak její mercedes, musela o nárazech vědět. A to jak o najetí na obrubník, tak hlavně o střetu s chlapcem.

„Automobil měl poškozené pneumatiky, nárazník a přední sklo," uvedl  znalec.

Zatančila si

Marta Buncíková ale pokračovala v cestě domů. Za zavřenými dveřmi se svěřila manželovi, co udělala. Vzal její řidičák a roztrhal ho.  Ona se zapojila do oslavy svého syna,  na které pila alkohol a tančila. Takhle ji našli policisté.

Opakovaně tvrdila, že si na nic nepamatuje. Údajně proto, že byla pod vlivem léků.

„Podle své výpovědi si vzala jednu tabletu cypralexu, což je lék s nejnižší ovlivňovací schopností. K tomu ale i tři tablety rivotrilu,  tři tablety lexaurinu a dvě tablety stilnoxu, což jsou daleko silnější léky," vypočítal předseda senátu Martin Šámal. Upozornil, že žena opakovaně ve své výpovědi počty tablet měnila, proto použil tu nejmírnější kombinaci, ke které se přiznala.
Toxikolog i psychiatr, kteří  u soudu vypovídali, se podivovali hlavně nad stilnoxem. To je silné hypnotikum – prášek na spaní.

Marta Buncíková ale tvrdí, že si střetu s chlapcem nevšimla. „Mám také děti. Kdybych věděla, že jsem někoho srazila, určitě bych neujela," prohlásila ve středu u soudu.

Neprojevila lítost

Podle státního zástupce za celou dobu neprojevila nad svým činem lítost. To se advokát ženy snažil vysvětlil jejím psychickým stavem. Na ten se také odvolával, když hledal polehčující okolnosti pro svoji klientku. Podle něho závislost na lécích, pod jejichž vlivem řídila, v ní vypěstovali lékaři, kteří jí je předepisovali. Pro Martu Buncíkovou chtěl jen podmíněný trest.
Ta ale dopravní předpisy hrubě neporušila jen v listopadu 2012, kdy svým automobilem srazila chlapce. Loni v prosinci ji policisté v Ústí nad Labem zadrželi, jak řídí pod vlivem alkoholu. Teprve tehdy přišla o řidičský průkaz, který jí i po tragické nehodě zůstal. I za tuto jízdu  ji soud potrestal.

Jestli byla opilá i v listopadu 2012, ale nikdo neví. Krev jí lékaři odebrali až čtyři hodiny po nehodě. A protože po nehodě pila, byly výsledky k ničemu.

Toxikolog, který případ zkoumal, se nad jejími odběry velmi podivoval. Prý dostal k dispozici jen velmi malé množství krve, několikrát méně než bývá  v podobných případech obvyklé. Z nich mohl zjistit jen alkohol, na další testy měl krve málo. Postrádal také moč, z níž by dokázal zjistit požití léků.

Maminka zabitého chlapce chtěla vyšší odškodné. Kromě necelých deseti tisíc korun za pohřeb ještě sedm milionů korun. Soud jí nakonec přiznal cenu pohřbu a tři miliony korun. Podle soudce Martina Šámala by k tomu, aby jí mohli přiznat vyšší částku, museli posuzovat mnoho okolností, což není prací trestního senátu. Proto ženu odkázal na civilní spor. Dodal ale, že prokazatelně  újmu utrpěla, proto má na část peněz  bezesporu nárok.