A pak tito lidé museli odejít. Člověk rozumí, proč to tak muselo být, ale tím pádem my jsme ztratili obrovské bohatství.

Teď tu ztrátu těžko doháníme. Nedávno nás nazvali v novinách zapadlými vlastenci, ale my jsme spíš patrioti a máme ten kraj, to místo rádi. Často se mne lidé ptají, ty jsi věřící, když opravuješ pořád nějaké křížky a já jsem byla v našem kostele asi čtyřikrát, ale vnímám krásu těch věcí jako krajinotvorných prvků. A je jedno, zda je to křížek nebo nějaký památník. Snažíme se tím zkulturňovat lidi okolo sebe, ale i nás samotné. A já věřím tomu, že se další lidé postupně nakazí.

V poslední době se na nás obrátilo několik lidí, kteří se rozhodli založit občanské sdružení a potřebovali poradit, co a jak udělat. Vlastně na těch svých vsích, jako jsou Jetřichovice, zakládají okrašlovací spolky v podobném duchu, jako fungujeme my. A já mám pocit, že si takto lidé našli cestu, jak se realizovat a přitom se vyhnout té radnici. Vytvářejí vlastně takovou protiváhu samosprávě v tom duchu, chceme tady v našem místě něco dělat, chceme být aktivní a buď nás v tom starosto podpoříš, a pokud ne, tak my si to uděláme sami. Ten rozvoj občanské společnosti je cítit.

Jitka Tůmová. Zakladatelka Občanského sdružení pod Studencem, které léta pomáhá v oblasti Českokamenicka obnovovat přetrhané kořeny místní komunity.

O projektu: „100 problémů - 100 příležitostí pro ústecký region" realizuje Ústecká komunitní nadace, která již téměř 20 let podporuje místní neziskový sektor. Jeho smyslem je poskytnout unikátní pohled na stěžejní problémy regionu. Proto zástupci nadace povedou postupně rozhovory se stovkou významných představitelů společenského, kulturního, ekonomického a politického života v okresech Děčín, Litoměřice, Teplice a Ústí nad Labem.