Tak jako každý čtvrtek se na Zimního stadionu vařilo podle vítěze čtenářské kulinářské soutěže O nejlepší čtenářský recept. Prvenstvím posledního kola se může pochlubit Jiřina Drbalová s receptem na balkánské závitky.

„Recept hodnotím jako velmi vydařený. Nic bych balkánským závitkům nevytkla. Podle talířů, které se nám do kuchyně vracejí prázdné, je vidět, že hostům chutná,“ řekla kuchařka Martina Hiričová, která menu Ústeckého deníku spolu s kuchařským týmem restaurace Sport Pub Zlatopramen připravovala.

„Balkánské závitky se dají buď to opéct ,jak v receptu popisuje čtenářka, nebo obalit. Záleží na chuti každého strávníka,“ dodala Kuchařka.

Jako příloha se k balkánským závitkům od Jiřiny Drbalové podávaly šťouchané brambory s pórkem a celé menu Ústeckého doplnila dršťková polévka a jako zákusek se podával domažlický perník.

Během obědů se prodalo osmdesát připravovaných porcí. Devětačtyřicet porcí si objednali návštěvníci restaurace a jednatřicet porcí šlo na rozvoz, kterým se Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu také zabývá.

„Menu Ústeckého deníku hodnotím dobře. Chutná mi to. Jen by to mohlo být na můj vkus slanější,“ řekl návštěvník Emil Sedláček. K chvále se přidávali i další strávníci, kteří si balkánské závitky objednali. „Nic bych jídlu nevytkl. Je to dobré. Ničím bych to nevylepšil,“ uvedl Jan Sokolník. Dalším, kdo si menu Ústeckého deníku během obědů objednal, byla Dagmar Perová.

„Je to chutné. Čtenářka za recept určitě zaslouží pochvalu. Hold si určitě zaslouží kuchař, který balkánské závitky dnes připravoval. Je to dobře dochucené a musím přiznat, že jsem se v restauraci tak dobře dlouho nenajedla. Tady na zimáku jsou vyhlášení kuchaři,“ chválila Pavlína Doláková.

Každý týden na webových stránkách Ústeckého deníku soutěží tři milovníci kulinářského umění se svými recepty. Čtenáři v internetové anketě hlasují O nejlepší čtenářský recept.

Následující čtvrtek po ukončení hlasování kuchaři restaurace Sport Pub Zlatopramen na Zimním stadionu podle receptu připraví menu Ústeckého deníku.

To je poté zařazeno do poledního jídelního lístku a návštěvníci restaurace si ho mohou objednat k obědu nebo využít rozvozu jídel a nechat si menu Ústeckého deníku přivézt do kanceláře nebo domů.

Hlasujte, co se bude ve Sport Pubu Zlatopramen vařit příště:

Nejúžasnější jogurtové řízky

Suroviny: 8 prsních kuřecích řízků, 1 velký hustý bílý jogurt, 2 celá vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, další koření podle chuti.

Postup: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření. Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme v lednici uležet. Poté vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.

Věra Stříbrná
Bůček v sáčku

Suroviny: 2 kg vepřového bůčku s kostí, plátky sušeného česneku, sůl, kmín, pepř, vegeta, pečící sáček.

Postup: Všechno koření nasypeme do pečícího sáčku a protřepeme. Bůček rozřízneme na 2-3 díly a každý díl obalíme v sáčku kořením. Naskládáme vedle sebe, sáček zavážeme a několikrát opatrně propícháme nahoře. Vložíme do suchého pekáče a pečeme při 170°C asi 2 hodiny. Vyndáme z trouby, sáček opatrně rozřízneme, maso vyndáme na pekáč už bez sáčku, osušíme a nařízneme kůži. Dáme pod gril, až se nám utvoří kůrčička.

Jan Plíhal
Bramborové klobásky

Suroviny: vařené brambory, vejce, hrubá mouka, uzené maso nebo klobása, strouhaný muškátový oříšek, sůl, pepř.

Postup: Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, hrubou mouku, nakrájené na jemné kostičky uzené maso nebo klobásku, přidáme koření podle chuti a sůl. Ihned z těsta tvoříme válečky, které ohneme do tvaru rohlíčku a smažíme na pánvi na oleji.

Lenka Prchalová