Nový územní plán Ústí nad Labem počítá s tím, že by pod městem v budoucnu mohly vést tři tunely. Měly by vyrůst i dva nové mosty přes Labe a jeden dlouhý most přes nádraží. Právě tyto stavby obyvatelé města nejvíce kritizovali. O územním plánu by zastupitelé měli hlasovat letos na podzim.

Největší emoce vyvolal tunel, který je v návrhu zakreslen pod Střížovickým vrchem. Jan Kvapil, předseda sdružení Dom–Obrana, která proti tunelům bojuje, překřikoval ostatní diskutující. „Ten tunel nepovede jen pod našimi domy, ale také do rozpočtu,“ kritizoval při tom.

Přidal se i Jaroslav Lebl, další z obyvatel Bukova. „Už jsem se dvakrát musel stěhovat kvůli sanacím ve městě. Nechtěl bych se stěhovat potřetí kvůli nějakému tunelu.“

Vedoucí projektant Petr Vávra řekl, že územní plán neznamená, že se stavby budou realizovat. Uvedl, že plán jen zajišťuje možnost, jak vyřešit dopravu v Ústí. Cílem je podle něj dopravu rozložit a ulehčit přetíženému centru.

Kromě zástupců magistrátu a vedení města ze zastupitelů Ústí nikdo nepřišel, ačkoliv o uvedení návrhu v platnost rozhodnou právě oni.

„To mě velmi mrzí,“ uvedl k tomu Jan Řeřicha, náměstek ústeckého primátora, který vedení města na projednávání zastupoval. Některým lidem během jednání vadilo to, že jednání magistrát natáčí. Označili to za zastrašování, a dokonce se s pořadateli přetahovali o kameru. Podle Řeřichy město jen dělá záznam, aby neopomenulo žádné námitky.

„Video doručíme zastupitelům, kteří nepřišli,“ řekl. Později musel některé diskutující uklidňovat s tím, že tam nejsou, aby se vzájemně překřikovali. Na místo pak musela dorazit i hlídka městské policie.