Investor obřího obchodního centra na Střekově, společnost Saller group, nechce uvolnit vizualizaci. „O tom, že bychom projekt představovali veřejnosti, jsme dosud neuvažovali, ale do budoucna to nevylučujeme,“ potvrdil Deníku mluvčí společnosti, Jan Rödling. Stavět by se přitom mělo již na jaře.

O tématu jsme už informovali například zde: Slib radních: Nový kolos si ohlídáme

Starostka obvodu Miroslava Lazarová k tomu uvedla, že jim sice projekt firma představila, ale že ani radnice vizualizaci stavby nemá. „Doposud nám ji neposlali,“ sdělila starostka Lazarová.

Místní lidé to kritizují, postoj společnosti vůči obvodu i nim se jim nelíbí. „Zase si to chtějí upéct potichoučku na radnici a nás z toho vynechat, abychom jim do toho pokud možno vůbec nekecali,“ rozčilovala se Jiřina Krátká.

Infografika.

Proti stavbě už se zvedla nejen vlna odporu, ale vznikla i petice, již podepsalo mimo jiných signatářů i jedenáct architektů, přičemž další čtyři sedí v petičním výboru. Petici je jinak možné podepsat na webových stránkách platformy LepšíÚstí.cz, Kopii podpisu s textem petice obdrží i primátor města Vít Mandík.

„Se stavbou obchodního centra na Střekově nesouhlasíme, protože je v rozporu s územním plánem a hlavně odporuje zdravému rozumu,“ vysvětlil Marian Páleník za petiční výbor. Ten se zároveň domnívá, že chyba není ani tak na straně investora, ale magistrátu. Podle územního plánu totiž tomuto místu přísluší jiný typ zástavby.

„Sallerovci prostě čekají, až bude nový územní plán, který už jim umožní tu stavět bez problémů. Kdyby někdo přišel, že chce stavět místo městských sadů jadernou elektrárnu, magistrát mu vyhoví,“ dodal Páleník s nadsázkou.

Nejzávažnější připomínky pak petice shrnuje do pěti bodů. Stavba vůbec nepočítá s byty a domy by tu měly být především bytové. Celý areál je jen dvoupodlažní, ačkoli okolní budovy jsou o několik pater vyšší. Projekt nepočítá s městskou zelení, kterou podle petičníků nelze nahradit několika stromy „utopenými“ v asfaltu. Také parkoviště považují za předimenzované. Stavby jsou montované haly, namísto uzavřených bloků městských domů.

V územním plánu je k využití plochy napsáno: „Maloobchod do 150 m2 prodejní plochy, stanovení vyšší výměry je možné v případě využití stávajících objektů a kladným posouzením urbanistických předpokladů.“

Společnost Sallerova výstavba už vyřizuje povolení a předpokládá, že by mohla začít stavět na jaře 2012. „Projekt jsme průběžně konzultovali s příslušným odborem ústeckého magistrátu a je v souladu s územním plánem a regulativem,“ dodal mluvčí Rödling.