Špatně zorganizovaný ústecký koncert populární slovenské skupiny No Name nezůstane bez potrestání. Ačkoli skupina mívá koncerty běžně vyprodané, na její vystoupení v Ústí před dvěma týdny přišlo podle odhadů Deníku jen asi 150 lidí, ačkoli byl vstup zdarma.

Vše totiž platilo město z evropských dotací, které jsou určené na propagaci projektů IPRM. Za nekvalitní organizaci proto radnice uplatnila sankce. Mluvčí města Jaroslav Kouba řekl, že vedení města překontrolovalo, jak pořádající agentura Ideafactory splnila podmínky smlouvy. „V souladu se smlouvu město společnosti Ideafactory udělilo sankce za nerealizaci dvou inzerátů 2 krát 10 tisíc korun a snížena úměrně cena za zakázku za nerealizované inzeráty ve výši dvakrát 50 tisíc korun,” uvedl Kouba.

Čtěte také: Na koncert No Name přišlo jen 150 lidí, chyběla propagace

Jednatel Ideafactory Jiří Gaudl po koncertu Deníku řekl, že malou návštěvnost bere na sebe, protože se zavázal ve smlouvě uspořádat akce dobře. Dodal, že problémem byl hlavně nedostatek času, který na uspořádání akcí měl. Podle něho je třeba takové akce dobře připravovat několik měsíců a od města měl termíny, kdy je možné udělat.

Co se stalo?

Na koncert skupiny No Name přišlo do kulturního domu zdarma pouhých 150 lidí. Akce byla pořádána v rámci IPRM a tedy placená EU. Podle instrukcí na ní mělo přijít nejméně 1000 lidí.

Město tvrdí, že na koncertě bylo více než zhruba 150 lidí. „Ideafactory rozdistribuovala na koncert 320 lístků a město Ústí nad Labem 96 lístků. Z uvedeného lze předpokládat, že minimálně tolik lidí se tedy koncertu nakonec zúčastnilo,” prohlásil Kouba. Deník má ale k dipozici fotografie téměř prázdného sálu kulturního domu z koncertu skupiny.

Na propagaci projektů IPRM od města společnost dostala více než pět milionů korun. Nedělala za ně jenom koncert No Name, ale i další propagační akce například v atriu nebo v Městských sadech, které také byly také placené z evropských dotací.

Radnice přiznává, že velmi nepovedená byla i akce v atriu, kterou navštívilo 50 - 60 lidí. To prý bylo kvůli špatnému počasí. Naopak v do Městských sadů prý přišlo asi 1000 lidí. „Primárním cílem nebylo dosažení co nejvyšší účasti lidí na koncertech, ale především propagace realizovaných projektů,” uvedl Kouba.

Město také lidem rozdalo dotazníky k projektům, má jich údajně 1500 vyplněných. Vyplnění dotazníku byla prý podmínka k získání vstupenky na No Name. Redaktor Deníku, který na koncert šel bez jakéhokoli označení jako běžný divák, každopádně ke vstupence žádný dotazník nedostal.