Měřicí stanice tam v poledne ukázala hodnotu 91 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový, vyplývá z informací na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Signál regulace meteorologové vyhlásili v úterý poté co měřicí stanice ukázaly trojnásobek povoleného zdravotního limitu 50 mikrogramů polétavého prachu (PM10) na metr krychlový v průměru za 24 hodin.

Této hodnoty už nedosahuje žádná ze stanic v kraji, nejvyšší aktuální koncentrace prachu je v Litoměřicích, průměrná 24hodinová hodnota tam dosahuje 80,2 mikrogramu na metr krychlový. Denní průměrné hodnoty jsou vysoké i v Mostě a Chomutově, kde přesahují zdravotní limit stále ještě dvojnásobně.

Aktuální hodinové koncentrace se tam po poledni ale snížily na 67 mikrogramů na metr krychlový v Mostě, respektive 49 mikrogramů v Chomutově.

Naposledy vydávali meteorologové v kraji upozornění na smog letos v březnu, regulace byla za loňskou zimu vyhlášena třikrát, naposledy koncem února.

Při vyhlášení smogové regulace musely omezit provoz největší znečišťovatelé v kraji, jako jsou teplárny, elektrárny a kamenolomy. Čtyři uhelné elektrárny ČEZ v severních Čechách musely podle mluvčího ČEZ pro severní Čechy Otty Schneppa přerušit manipulaci na skládce paliva a vodou skrápět její povrch a komunikace v areálu. Omezovaly také dopravu popela.

Sever Čech opět trápí zhoršené rozptylové podmínky od nedělního rána. Meteorologové doporučují lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem, aby se zdrželi při pobytu venku zvýšené fyzické zátěže.