Kolik peněz dá v příštím roce Ústí svým školám, divadlu nebo na pořádek a čistotu? To je dosud velká neznámá.Zatím je jasné jen to, že rozpočet město letos schválený mít nebude. Poprvé po mnoha letech začne napřesrok hospodařit podle rozpočtového provizoria. Na včerejší tiskové konferenci ústecké ODS o tom informovali zástupci města za tuto stranu.

Náměstek primátora Jan Řeřicha řekl, že návrh městského rozpočtu na rok 2012 primátor předložil teprve ve čtvrtek na mimořádném zasedání rady, která o něm měla jednat. Podle něj přitom o to u primátora urgovali již dříve, na začátku tohoto týdne prý dokonce i písemně.

„Protože jsme neměli možnost se s mnohastránkovým materiálem předem seznámit, ani jsme o něm nejednali. Rada se pak jednomyslně shodla, že není reálné ještě letos rozpočet schválit. A uložila primátorovi, aby příští týden radě předložil návrh rozpočtového provizoria,” uvedl Řeřicha.

Předseda finanční komise Libor Turek poznamenal, že i komise doporučila radě přiklonit se k provizoriu s tím, že výdaje v rámci něj budou oproti letošku jen devadesátiprocentní.

„Rozpočtové provizorium není nic neobvyklého, třeba ústecké obvody podle nich na začátku roku hospodaří pravidelně. Navíc finanční situace se celorepublikově vyvíjí hůře než se předpokládalo, takže vše je složitější,” řekl Turek. Předpokládá, že návrh městského rozpočtu by mohl být připraven ke schválení v lednu příštího roku.

Řeřicha navíc podotkl, že zatím dostali k diskusi jen návrh provozního rozpočtu, a to ve třech variantách. V poslaneckém klubu ODS o nich podle něj začnou jednat v pondělí. „Chceme, aby se tohoto jednání zúčastnil i primátor,” dodal jeho náměstek.

Co se týká investic, tak po dokončení staveb v rámci IPRM žádné nové větší nepředpokládá. „V posledních letech město investovalo hodně. V budoucnu půjde jen o investice bezprostředně nutné po život města, jako kanalizaci v okrajových částech a podobně,” dodal.

Primátor Vít Mandík (ČSSD) odmítl, že by s koaličními partnery o rozpočtu nekomunikoval. „Ve třech variantách je připraven právě proto, že se komunikovalo a aby si mohli vybrat,” řekl. Tvrdí, že návrh rozpočtu měl připraven už na konci října, ale od náměstků za ODS dodnes nedostal žádné podklady, ač k tomu podle něj byli opakovaně vyzýváni.

Co se týká jednotlivých variant, zatím je Mandík nechtěl specifikovat. Jen řekl, že se od sebe liší finančně, řádově o 40 milionů korun.

Vůbec nic o přípravách rozpočtu neví městská opozice. Alespoň předsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Karola Haasová řekla, že je v této věci nikdo z vedení města ještě ani neoslovil.

Z dosavadního vývoje příjmů vyplývá, že Ústí bude muset v příštím roce přiškrtit kohoutek výdajů na chod města asi o desetinu, tedy o 120 milionů korun. ODS již dříve odmítla plošné škrty.

„Respektujeme, že jsou avizovány nižší příjmy, zároveň ale říkáme, že město má své priority, jež je třeba finančně zohlednit,” doplnil Řeřicha. Jeho strana například odmítá ubírat peníze školám, městské policii nebo dopravnímu podniku. Mandík řekl, že právě to, kde ušetřit, by mělo být věcí diskuse.