Přitom drtivá většina cestujících vystoupí z trolejbusu a hned přejde ulici v místě, kde přechod byl, ale je zrušen. Přechody vzdálené asi sto metrů vlevo a vpravo od zastávky nejsou příliš využívané.

Nejtíživěji nesou zmizení přechodu přímo u zastávky MHD obyvatelé Domova pro seniory v Krásném Březně Na Vyhlídce. „Sepsali jsme proto i petici a předali ji na magistrátu,“ zdůraznila seniorka Věra Prošková z Domova pro seniory Na Vyhlídce.

Na petici se významně podílel přípravou podkladů také obyvatel domova pro seniory Václav Chalupa.

„Přechod byl zrušen, a přitom všichni lidé vystoupí z trolejbusu a přejdou na druhý chodník, kde je nejen domov seniorů a rozsáhlé sídliště. Dokonce i děti, když jdou ráno do školy, většinou přecházejí přes silnici u zastávky,“ řekl Chalupa.

Teoreticky by mohly děti jít v těch místech pod silnicí podchodem. Ale podchod obyvatelé příliš neužívají. Určitý význam má podchod jako improvizovaný záchod, zvláště v noci. „Když člověk přijede z města do sídliště trolejbusem a vystoupí na zastávce v ulici Svatopluka Čecha, musel by jít téměř sto metrů na nově vybudovaný přechod, pěkně osvětlený podle norem EU. Jenže ten je využíván hlavně pejskaři. Lidé vystoupí a přímo přecházejí silnici, protože před sebou mají schody a cestu vedoucí přímo domů. Obnovu přechodu nám magistrát slíbil. Náměstek Jan Řeřicha nám říkal, že letos bude obnoven. Už je listopad a nic,“ zdůrazňuje Chalupa.

Jan Řeřicha, náměstek ústeckého primátora, informoval vedení domova seniorů, že přechod bude obnoven, ale ještě musejí počkat.

„Na příští rok máme vyčleněné finanční prostředky na větší investiční akci a její součástí je obnovení přechodu. Přechod by dnes vedl přímo mezi zastávkami v obou směrech, tedy na přechodu by stály trolejbusy. Zastávky v obou stranách v ulici Svatopluka Čecha budou posunuty tak, aby přechod byl napravo a nalevo od nového přechodu. Bude obnoven ve druhé polovině příštího roku,“ uvedl Řeřicha.

Věra Prošková uvádí, že osvětlení ulice je dostatečné, takže již teď by nebylo od věci zebru přechodu nakreslit tam, kde kdysi již byla. Stačilo by k tomu trochu barvy.

Takže senioři, kteří sepsali petici za obnovení přechodu, se dočkají, ale musí si počkat ještě asi tři čtvrtě roku.