VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Adventnímu pivu požehnal opat

Ústecko - Hebká pěna, zlatavá barva, lahodná hořkost. Řeč je o pivu, konkrétně o patnáctistupňovém Adventním, jež můžete ode dneška ochutnat ve vybraných restauracích nejen na Ústecku.

1.12.2011 7
SDÍLEJ:

Adventnímu pivu požehnal střekovský opat Josef Mazura a pak musel hned ochutnat.Foto: DENÍK/Karel Pech

Je to poslední letošní speciál, které vrchní sládek Petr Hauskrecht v pivovaru ve Velkém Březně letos uvařil.

Stejně jako všechny ostatní, má i tento speciál svůj příběh „Znovuzrozeným speciálem jsme se k české pivní tradici vrátili loni,” vysvětlil Hauskrecht. „Pro naše pivní fajnšmekry jsme obnovili unikátní recepturu vánočního piva, které se naposledy vařilo před osmdesáti lety,“ pochlubil se Hauskrecht.

Vánočnímu speciálu včera v pivovaru požehnal střekovský opat Josef Mazura.

Co na speciály z Velkého Března říkají hostinští? Například Ladislav Kupec, provozovatel restaurace Tivoli ve Velkém Březně si rozhodně nestěžuje. „V naší restauraci je o to zájem, nemám s tím problém,” pochvaloval si. „Co si objednám, to prodám a někdy si přiobjednávám i něco navíc,” popisoval Kupec.

Počítá, že Adventního piva vytočí tak pět sudů. Nejvíce prý letos vytočil třináctek, speciálního červeného piva Svatojánského a zeleného bylinného, vařeného na Zelený čtvrtek, prý až deset sudů. „Půllitr Adventního budeme prodávat za 28 korun,” dodal.

Podobně o speciálech z Velkého Března hovoří i většina ústeckých pivařů. „Tři kvalitní patnáctky jsou daleko lepší, než flaška vína ze supermarketu,” myslí si o tom Martin Svatoš. „Já na ně chodím rád, protože je fajn párkrát do roka ochutnat něco nového. Myslím si, že speciály jsou oblíbené nejen pro svojí kvalitu, ale i pro výjimečnost.”

Čím se vyznačuje Adventní pivo?
Patnáctistupňové pivo, vařené dvourmutovým dekokčním způsobem už v polovině srpna. Připraveno výhradně z nejkvalitnějších domácích ingrediencí. Pivo zrálo v klasickém ležáckém sklepě při teplotě 2° Celsia , až do posledního týdne před adventem.

Advent je od pradávna období, při kterém naši předkové rádi odpočívali v rodinném kruhu, aby nabrali síly na zvládnutí předvánočního shonu. „Našim Adventním speciálem chceme přispět k odkazu starých tradic a nabídnout možnost odreagování,“ dodal vrchní sládek Hauskrecht.

Adventní mělo loni úspěch, proto se rozhodli jej připravit pro své štamgasty i letos. Je připraveno 2100 hektolitrů Adventního speciálu, který společnost Heineken jako obvykle rozdělila rovným dílem mezi Čechy a Moravu.

Autor: Janni Vorlíček

1.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takhle to vypadá, když mají policisté den blbec.
AUTOMIX.CZ
45

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

Hraběcí mlsání na zámku Velké Březno.
14

Na zámku se bude mlsat, Labská královna se rozloučí, máničky zavzpomínají

Blades mohou o víkendu slavit bronz

Ústí nad Labem - Američtí fotbalisté z ústeckého týmu SC Blades zvítězili v sobotním utkání 2. ligy na hřišti Hippos Praha 45:13 a živí naději na konečnou bronzovou příčku.

Na Klíši se utkají závodníci. Pro veřejnost bude v sobotu bazén uzavřený

Ústí nad Labem - Ústecká akademie plaveckých sportů pořádá v sobotu 24. června Ústecký pohár 2017 a z toho důvodu bude pro veřejnost po celý den uzavřen plavecký bazén na Klíši, mimo saunu a posilovnu.

Festival Závislý Zubr ve znamení myslivosti láká na lachtany

Zubrnice – Jubilejní ročník hudebně divadelního festivalu Závislý Zubr 2017 začíná v pátek v Zubrnickém skanzenu, kde před dvaceti lety vznikl.

V Teplicích v pátek začíná Czech Fashion Week 2017

Teplice – Dvoudenní módní maraton odstartuje v pátek odpoledne Vasilieva Vasina z Ruska s úspěšnou kolekcí z Fashion Day Pizza Italy 2017.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies