VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Adventnímu pivu požehnal opat

Ústecko - Hebká pěna, zlatavá barva, lahodná hořkost. Řeč je o pivu, konkrétně o patnáctistupňovém Adventním, jež můžete ode dneška ochutnat ve vybraných restauracích nejen na Ústecku.

1.12.2011 7
SDÍLEJ:

Adventnímu pivu požehnal střekovský opat Josef Mazura a pak musel hned ochutnat.Foto: DENÍK/Karel Pech

Je to poslední letošní speciál, které vrchní sládek Petr Hauskrecht v pivovaru ve Velkém Březně letos uvařil.

Stejně jako všechny ostatní, má i tento speciál svůj příběh „Znovuzrozeným speciálem jsme se k české pivní tradici vrátili loni,” vysvětlil Hauskrecht. „Pro naše pivní fajnšmekry jsme obnovili unikátní recepturu vánočního piva, které se naposledy vařilo před osmdesáti lety,“ pochlubil se Hauskrecht.

Vánočnímu speciálu včera v pivovaru požehnal střekovský opat Josef Mazura.

Co na speciály z Velkého Března říkají hostinští? Například Ladislav Kupec, provozovatel restaurace Tivoli ve Velkém Březně si rozhodně nestěžuje. „V naší restauraci je o to zájem, nemám s tím problém,” pochvaloval si. „Co si objednám, to prodám a někdy si přiobjednávám i něco navíc,” popisoval Kupec.

Počítá, že Adventního piva vytočí tak pět sudů. Nejvíce prý letos vytočil třináctek, speciálního červeného piva Svatojánského a zeleného bylinného, vařeného na Zelený čtvrtek, prý až deset sudů. „Půllitr Adventního budeme prodávat za 28 korun,” dodal.

Podobně o speciálech z Velkého Března hovoří i většina ústeckých pivařů. „Tři kvalitní patnáctky jsou daleko lepší, než flaška vína ze supermarketu,” myslí si o tom Martin Svatoš. „Já na ně chodím rád, protože je fajn párkrát do roka ochutnat něco nového. Myslím si, že speciály jsou oblíbené nejen pro svojí kvalitu, ale i pro výjimečnost.”

Čím se vyznačuje Adventní pivo?
Patnáctistupňové pivo, vařené dvourmutovým dekokčním způsobem už v polovině srpna. Připraveno výhradně z nejkvalitnějších domácích ingrediencí. Pivo zrálo v klasickém ležáckém sklepě při teplotě 2° Celsia , až do posledního týdne před adventem.

Advent je od pradávna období, při kterém naši předkové rádi odpočívali v rodinném kruhu, aby nabrali síly na zvládnutí předvánočního shonu. „Našim Adventním speciálem chceme přispět k odkazu starých tradic a nabídnout možnost odreagování,“ dodal vrchní sládek Hauskrecht.

Adventní mělo loni úspěch, proto se rozhodli jej připravit pro své štamgasty i letos. Je připraveno 2100 hektolitrů Adventního speciálu, který společnost Heineken jako obvykle rozdělila rovným dílem mezi Čechy a Moravu.

Autor: Janni Vorlíček

1.12.2011 VSTUP DO DISKUSE 7
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z archivu Olgy Roučkové.
7

První česká žena na čtyřkolce, která bude na Dakaru, je z Děčína!

V národním parku objevili vzácného netopýra Saviova.

V národním parku objevili vzácného netopýra

Na hradbách Střekova strašil slavný hudební skladatel Richard Wagner

Střekov - Uplynulo 175 let od návštěvy Richarda Wagnera na Ústecku. Připomínku chystá pouze hrad Střekov. Tuto neděli.

Dostáváme hodně branek, není to dobré, ví Antonín Melka

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Slovan má zatím k ideálním výkonům v přípravě daleko. Hoří především obrana.

Taxíky připomínají auta Veřejné bezpečnosti. Bát se jich nemusíte

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Na žluto-bílé nízkonákladové taxíky si kvůli levné ceně počkáte večer i celou hodinu. 

Petr Gandalovič: Netušili jsme, kde se voda zastaví

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Po povodních v roce 2002 nastoupil do funkce primátora Ústí nad Labem. S jejich následky se Petr Gandalovič musel poprat a zajistit, aby zkáza v příštích letech nedosáhla takového rozsahu

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení