Už dnes je ale jisté, že připomínek k návrhu padne během jednání poměrně dost. O tom, že návrh územního plánu pravděpodobně nepodpoří, hovoří například ústečtí komunisté. „Seznámili jsme se s tím a nejsme spokojeni. Náš klub se o tom ještě poradí, ale asi ho nepodpoříme,” řekl k tomu zastupitel Pavel Vodseďálek.

Podle jejich názoru mělo město Ústí věnovat přípravě územního plánu víc pozornosti a diskusí s lidmi, jichž se to týká s tím, že vyvěšení na úřední desce nestačí. Nelíbí se jim konkrétně územní rezerva na tunely, některé nejasnosti u určení pozemků.

„Na druhou stranu chápeme občany i firmy, jež už čtyři roky čekají na nový územní plán, aby se mohlo stavět,” dodal Vodseďálek.Povyk okolo návrhu se skutečně strhl hlavně v druhé polovině roku v souvislosti s navrhovanými tunely, jelikož se lidé báli, že na určených parcelách bude vyhlášena stavební uzávěra a jejich nemovitosti ztratí hodnotu.

Město nechtělo tunely zcela vymazat, protože by muselo znovu začít celý schvalovací proces a nestihlo by o něm letos hlasovat. Jan Řeřicha, náměstek ústeckého primátora o tom také řekl, že by zadání nové koncepce plánu bylo náročné i finančně. Pořízení plánu přijde město kolem 37 milionů korun.

Nakonec budou tunely v územním plánu jako územní rezerva s tím, že po jeho schválení začnou pracovat na jejím zrušení. Kolik to bude stát, Řeřicha neupřesnil. „Neumím to teď specifikovat, ale bude to o mnoho méně, než když bychom teď vše zastavili,“ řekl o tom při jednání zastupitelstva s tím, že náklady na změnu budou asi třetinové.

To se samozřejmě iniciativě Stop tunelům nelíbí, podle nich je to nesmyslná klička. „Řešení odporuje zdravému rozumu, že se vší pravděpodobností potvrzuje všeobecné mínění, že pravým důvodem pro bezodkladné schválení územního plánu jsou spekulace s pozemky,” uvádí předseda Jan Kvapil na webu.

Návrh územního plánu kritizují i ústečtí zelení, ti proti němu dokonce podali patnáct námitek. „Týkaly se dopravního řešení, rozšiřování zástavby u Strážek a Habrovic, rozšiřování průmyslových zón. Město diskusi s lidmi podcenilo,” řekl o tom člen strany Karel Nepraš.